Kakker. Mooi ‘vies’ woord. Culturen en subculturen, jongerentaal of gewoon iemand met een ruitjesbroek? Gebruiken we dit woord nog met z’n allen?

Kakker praktisch uitgelegd

  • Kakker (beeldje), een beeldje van een mannetje dat zijn behoefte doet en de eigenaar rijkdom zou brengen;
  • Een spotnaam of geuzennaam voor een bepaalde subcultuur met kenmerkende kledingstijl. Vooral de burgerlijk geklede jongen die carrière gericht is. Draagt het liefst bekende, dure merken kleding en schoenen. Typisch jaren tachtig.
  • Het woord bekakt. Dit betekent verwaand of pretentieus. Vooral gezien als studenten zoals door Jiskefet neergezet. De citaten ‘nog geneukt’ waren hilarisch. De haren met gel achterover gekamd en een polo met opstaande kraag en meisjes een paardenstaart.
  • Bijnaam van KV Mechelen. De weinig flatterende bijnaam werd hen oorspronkelijk als scheldnaam gegeven door tegenstanders. KV Mechelen omarmde de bijnaam echter en organiseerde zelfs al een actie ‘kakken for life’.

Onderdeel van jongerentaal

Zo rond 1960 ontstond de jongerentaal. Je ging van de ‘lagere’ (nu basis) school af en direct aan het werk. Snel volwassen dus. Na de verplichting van onze regering om voortgezet onderwijs te volgen ontstond de periode tussen de basisschool en de volwassenheid. De tienercultuur was geboren. Binnen die culturen (hippies en kakkers bijvoorbeeld) ontstonden verschillende kledingstijlen en eigen taaltjes (subculturen). Natuurlijk ook in opvattingen over politiek en seks. Volgens mij werd er veel gediscussieerd in die tijd.

Subculturen en grammatica

Deze subculturen spraken hun eigen taaltje; een soort nieuw dialect. Emo voor emotioneel en alto voor alternatief. Kort en makkelijk. De woorden uit het Engels en Amerikaans kennen we allemaal. Shit, fuck en cool gebruiken we bijna allemaal wel een keer. Vaak om een verhaal interessanter te maken of om indruk te maken. Soms grammaticaal fout; opzettelijk of niet? Hebben en zijn door elkaar gebruiken, me in plaats van mijn en die in plaats van dat gebruiken. In de huidige whatsapp taal maken we er soms helemaal een potje van. ff is even, IC is I See (ik begrijp het), W8 is wacht etc. etc.

Krentenkakker

Iets anders, maar wel een leuk weetje. Krentenkakker is een ander woord voor vrek of gierigaard.  Waar haal je zo’n woord in de vredesnaam vandaan? Nou: Oorspronkelijk telde iedere krent. Leuke verklaring toch? De andere verklaring, is dat de krent geassocieerd wordt met ‘klein’. Dan is de krentenkakker een kleine kakker die zo weinig mogelijk verspild. Ook wel de drolletjes minimaal houden.