Wie de zon tegemoet treedt, heeft de schaduw achter zich

Jodium zorgt voor de productie van schildklierhormonen

jodium schildklier oorlog knop vingers roodJodium is belangrijk is voor de productie van schildklierhormonen. Je denkt er niet aan maar het is van essentieel belang.

Jodium

jodium margarine brood boter

jodium in margarine?

Jodium heb je nodig om te groeien, het beïnvloedt je stofwisseling en belangrijk voor de ontwikkeling van je zenuwstelsel. Maar dat wist je vast allemaal wel. Wij dachten dat het vroeger ook in margarine zat maar kunnen het niet meer op de bijsluiter vinden. Wie weet dat nog?

Natuurlijk jodium

opgezwollen schildklier

zeevis

In eieren, zuivel en zeevis zit van nature jodium. Wij (Nederlanders) voegen het toe aan keukenzout en sommige vleeswaren. Als je weinig (of geen) gejodeerd brood eet (denk hierbij aan biologisch brood), loop je het risico op een jodiumtekort. Gejodeerd brood daarentegen, is brood gebakken met bakkerszout. Wat gebeurt er als je een tekort ontwikkelt? Nou, je schildklier gaat trager werken of kan zelfs opzwellen. Kinderen krijgen een groeiachterstand (dwerggroei) en een verminderd leervermogen.

Wat heeft je lichaam nodig

jodium containers nummers etiketten

let op het etiket

Gelukkig heeft je lichaam maar weinig nodig. In Nederland voegen we dus extra jodium aan sommige producten toe, omdat er van nature maar weinig in ons voedsel zit. Je vindt extra jodium in bakkerszout, gejodeerd keuken- en tafelzout en nitrietpekelzout voor vleeswaren.

Let op de etiketten want de fabrikanten zijn niet verplicht om jodium toe te voegen.

Gewichtstoename

jodium stoelgang toilet deur

je wilt geen harde poep

Het jodiumtekort merk je pas na jaren. Je schildklier gaat langzamer werken en je krijgt last van gewichtstoename en traagheid, je wordt koud en hebt last van een slechte stoelgang. Harde poep.
Ga je vervolgens als een gek jodium eten verstoor je je schildklier ook. Je schildklier wordt dan als het ware overgestimuleerd. Dit hoeft niet direct tot problemen te leiden. Maar je kunt wel in de diarree raken, afvallen en last krijgen van hartkloppingen en nervositeit. Soms komt dit voor bij mensen die veel zeewier eten. Wat doe je dan wel?

Voedingsadvies uit de schijf van vijf

geigerteller radioactief

geen tabletten gaan slikken

Eet vooral uit de Schijf van Vijf. Je krijgt dan voldoende jodium binnen. Op de site van het voedingscentrum is daar een ‘Eetmeter’ voor ontwikkeld. Tabletten eet je pas als je bent blootgesteld aan radioactief jodium door een kernramp. Voor informatie over kernrampen kun je zoeken op de website van de overheid.
Kijk bij (multivitamine)tabletten op de bijsluiter naar de hoeveelheid. Pas er voor op dat ze niet meer dan 100% van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) bevatten. Zeewiertabletten bevatten of te veel of te weinig jodium. Neem niet meer dan 150 microgram (volwassenen boven de 18).

4 reacties

 1. Vincent

  Voor zo ver ik weet heeft het nooit in margarine gezeten, maar vroeger werd het (vanwege jodiumtekort in de dagelijkse voeding) wel aan zout toegevoegd, vandaar het ‘Jozo’-zout.

  • Herma Westerdiep

   Dan is dat raadsel uit de wereld. Ik had al uitgebreid gezocht maar niets gevonden. Dank voor je aanvulling.

 2. Bieke

  mensen die geen dierlijke producten eten kunnen ook jodium binnen krijgen uit zeekraal en lamsoor en zeewier, planten uit de zee dus..

  • Herma Westerdiep

   maar daar moet je dan wel goed om denken en zorgen dat je je ADH binnenkrijgt toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑