Jaarwisseling. Voor mij een speciaal moment. Terugblikken en vooruit kijken. Het liefst met Champagne en oliebollen. Wat zijn de verschillen tussen de bubbelsoorten? Wat doe je tegen een kater?

Jaarwisseling en bubbels ontkurken

jaarwisseling champagne kruk

babyscheetje

Ontkurk je fles bubbels tijdens de jaarwisseling met zorg. Leg je rechterhand om de hals van de fles waarbij je je duim op de kurk legt. Houd met je linkerhand de fles aan de onderkant vast; die duim gaat in de ziel van de fles (de bodem). Draai vervolgens de fles langzaam rond zodat de kurk loskomt. Met de duim houd je de kurk tegen. Het geluid dat ontstaat is als het ‘beautiful woman farting’ of ‘een babyscheetje’. Houd in je gedachten dat een mooie vrouw geen harde scheten laat. Ontkurk de fles daarom met de nodige elegantie. Speciaal momentje toch?

Champagne of Prosecco

jaarwisseling prosecco proost zonsondergang

prosecco

Af en toe kopen we een fles Champagne (gemaakt van de druiven: Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier).  Wij zijn helemaal gek van de roze variant van de Piper Heidsieck. Een roomzachte champagne.
Daarentegen ben ik ben zeker ook gecharmeerd van al die andere lekkere bubbels, zoals de Crémant de Bourgogne, de Prosecco, Asti Spumante en de Cava. Het gevoel van ‘tasting stars’ krijg ik echt wel bij alle deze bubbelwijnen. Als ik geniet bij de eerste slok maakt me wat er op het etiket van de fles staat, niets meer uit.

Een mooi glas is wel een prettige aanvulling. Bubbels drink je uit een langwerpige flûte. De bubbels blijven dan langer in de wijn.

Proseccogebied Italië

jaarwisseling champagne smileys

warme herinneringen

Ik heb warme herinneringen aan onze laatste vakantie in het Prosecco gebied in het Noorden van Italië. De Prosecco bubbel herken je aan zijn peerachtige fruitigheid en zachte zuren. Ideaal als ‘gewone’ borrel en lekker bij de maaltijd. Eigenlijk is Prosecco een droge, gefermenteerde witte wijn. Deze wijn blijft niet liggen om te rijpen. Ligt te wachten in stalen vaten op snelle verkoop. Lekker jong drinken dus. Bubbels drinken in Italië op een sprookjesachtige locatie met een simpele, pure Italiaanse maaltijd op tafel scoort bij mij hoge punten in de vakantie. Dat de Prosecco heel veel goedkoper is dan de gemiddelde Champagne maakt het makkelijker om te kiezen.
Lambrusco en Asti zijn ook heerlijke mousserende Italiaanse wijnen. De Asti Spumante bevat vaak iets minder alcohol en is lekker zoet. Paraat in de koelkast voor zo maar een gelukzalig moment op een zwoele zomeravond in Nederland.

Grote en kleine bubbels

jaarwisseling prosecco fruitCava en Champagne zouden nog het meest op elkaar lijken omdat ze op dezelfde manier worden gemaakt. Ik proef weinig verschil tussen al deze bubbels. Dit is misschien voor de liefhebber vloeken in de kerk maar ik kan er niets anders van maken. Ga je voor smaakbeleving zou je volgens de expert dus aan de Champagne moeten met Cava als goede tweede. De bubbeltjes zouden iets groter zijn dan in de Champagne.
In Spanje maakt het niet uit waar de Cava druiven groeien. Ze mogen alles Cava noemen. Lekker makkelijk en uiteindelijk ook veel goedkoper.

Crémant de Bourgogne

De Crémant de Bourgogne komt uit bijna dezelfde streek als de Champagne (uurtje rijden) en wordt op dezelfde manier gemaakt (en van dezelfde druiven). Wij waren in het gebied van de Champagne en de Bourgogne en echt, de zon schijnt op dezelfde manier op dezelfde manier op dezelfde druiven. Die stokken staan ook nog eens in dezelfde grond.

jaarwisseling bourgogne wijngebied blauwe lucht

dezelfde zon …

Tijdens de jaarwisseling drinken we meestal een Crémant de Bourgogne van de Lidl. Met alle buren. Het zal mij benieuwen dit jaar maar ik heb het volste vertrouwen in een feestelijke smaaksensatie. Dit budgetwijntje van rond de 7 euro, scoorde op een Internationale Wijnbeurs even goed als de Veuve Clicquot 2008 Vintage champagne, die ruim 50 euro kost. Duidelijke zaak van ‘smaken verschillen’.

Duitsland en Oostenrijk

De Duitse Sekt ken ik niet dus (nog niet …) daar heb ik dus geen oordeel over. Ik weet wel dat Duitse wijnen sterk in opkomst zijn.  Duitsers hebben veel kennis en ervaring in het maken van wijn natuurlijk. Sekt is de Duitse en Oostenrijkse versie van wijn met bubbels, gemaakt van Riesling, Pinot Gris en Pinot Blanc druiven. De meeste Sekt wordt volgens de traditionele Champagne methode gemaakt, maar sommige goedkope versies worden geïnjecteerd met koolstofdioxide (Schaumwein en Perlwein). Let op het etiket.

Bubbels en een kater

jaarwisseling champagne glazen tweeProbeer de onvermijdelijke kater op nieuwjaarsdag zo veel mogelijk te vermijden. Zorg voor een goede bodem tijdens de jaarwisseling en drink tussen alle borrels door zo veel mogelijk water. Voor de jaarwisseling oliebollen, daarna aan de champagne en na het vuurwerk overstappen op lichtere hapjes. Oliebollen en champagne gaan niet goed samen qua smaak zeggen ze. Heeft te maken met suiker en vet. Ook voor het slapen gaan nog even goed aan het water. Als je tussen alle hapjes door overstapt op andere alcoholsoorten kun je beter in percentage omhoog gaan dan omlaag.

jaarwisseling kater

… drink Sprite

Mocht je dan toch een kater hebben zou je volgens recent Chinees onderzoek het beste een flesje Sprite kunnen drinken. Dit zou de alcohol veel sneller afbreken dan alle andere huismiddeltjes zoals sterke koffie en kruidendrankjes.

jaarwisseling scroppino

Scroppino

NB: Mocht je toch nog (onvoorstelbaar) iets van de bubbelwijn overhouden, sluit de fles dan goed af met een zgn. champagnedop. Verwerk het de volgende dag bijvoorbeeld eens in een scroppino.