Regen in September ... dan valt Kerst in December

Internationele vrouwendag vieren we op 8 maart 2020

internationale vrouwendag 2020Internationale vrouwendag. Geen idee wat het inhoud zul je denken. Weer zo’n dag van? Of leuk om te weten. Daarom mijn blog over deze dag.

Internationale vrouwendag 2020

Solidariteit

Ik ben blij dat ik een vrouw ben. Voor mij een makkelijke conclusie want eigenlijk kan ik geen oordeel hebben want ik weet niet hoe het is om een man te zijn. Had bovendien het geluk om in het goede lichaam geboren te zijn. Stuk makkelijker om keuzes te maken. Wie bedenkt dan een dergelijke dag? Wie zou op het idee gekomen zijn om aandacht te besteden aan de strijdbaarheid van vrouwen. Solidariteit waar we het vaak gekscherend over hebben. Niemand komt tussen ons vrouwen. Toch?

Vrouwenkiesrecht

In 1911 vierden wij vrouwen, de eerste dag van deze Internationale Vrouwendag; in 1912 in Nederland. Wie en wanneer is niet duidelijk. Het kunnen de Russen of de Amerikanen zijn geweest. In De Verenigde Staten markeren vrouwen deze datum door een staking van textielarbeiders voor betere werkomstandigheden. Maar in Rusland (Sint Petersburg) staakten de vrouwen ook.
De eerste conferentie vond plaats in Duitsland. Daar werd een motie ingediend voor vrouwenkiesrecht. Aangenomen. Klaar zou je dan zeggen. Als we om ons heen kijken weten we dat dat niet zo is. Helaas.

Eerste wereldoorlog

Gelijke rechten

In mijn omgeving hebben vrouwen leidinggevende banen, zijn soms kostwinner, zorgen voor hun gezin maar hebben daar zelf voor gekozen (meestal). We horen soms zelfs geluiden dat er vrouwen zijn die meer verdienen dan hun mannelijke collega’s. Het zou toch geweldig zijn?! Cynisch bedoeld.
Tijdens de 1ste wereldoorlog spraken de vrouwen met name over het beëindigen van de oorlog. Symbolisch een ‘strijd’ voor de vrede. In dit jaar en waarschijnlijk de jaren die volgen, zal het blijven gaan om beter onderwijs, het voorkomen van uitbuiting en het tegengaan van kinderhuwelijken. Geweld tegen vrouwen. Dit houdt ons bezig; hier strijden we voor. Soms binnen handbereik, soms de ver van mijn bed show.

Okselhaar

Schone plasser

Al met al volgens mij wel goed om even stil te staan op deze dag. Stil staan bij de vrouwen die zelf niet mogen autorijden, die stelselmatig verkracht worden, vrouwen die moeten overleven in oorlogssituaties en die niet hun eigen dochter kunnen beschermen tegen besnijdenis. Wij discussiëren tussendoor over het al dan niet afscheren van oksel- en beenhaar en het al dan niet gebruiken van botox. Wij leven ook nog eens in perfect hygiënische omstandigheden en kopen ons maandverband of incontinentiemateriaal gewoon in de supermarkt. Geen taboe, geen schaamte. Wel een schone plasser en medische ondersteuning daar waar nodig.

Laten we in ieder geval vieren dat we vrouw zijn. Misschien niet iedere dag, maar wel regelmatig.

 

 

4 reacties

 1. Andre

  19 november zijn wij aan de beurt: https://nl.wikipedia.org/wiki/Internationale_Mannendag

 2. Nicole Orriëns

  Ik vind het ook fijn om een vrouw te zijn! Het bevalt me goed, en hier in Nederland hebben we het best goed als vrouw.

  • Herma Westerdiep

   We moeten altijd trots zijn op wie we zijn. Het leven wordt ons maar eenmalig aangeboden nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑