Gun jezelf rust, een ander trapt niet voor jou op de rem ...

Horoscoop; in januari komt de Steenbok voorbij

horoscoop teken dierenriemHoroscoop. Als je tussen 22 december en 20 januari bent geboren, ben je een Steenbok. In het Latijns een Capricornus. Steenbokken zijn gedisciplineerd, verantwoordelijk en betrouwbaar.

Horoscoop

wat schrijven de sterren?

Wat is een horoscoop? Kort gezegd is het een astrologische (sterrenwichelarij) voorstelling van het hemelgewelf.  Gezien vanuit een specifieke plaats op een bepaald moment. Horoscoop is afgeleid van het Griekse woord ‘horoskopos’. Dit betekent: kijken naar de uren. Volgens de astrologie bestaat er een verband tussen de stand van de hemellichamen (zon, planeten en de maan) en de gebeurtenissen op aarde.
Daarnaast was de sterrenhemel vroeger de kaart om (tijdens je reis bijvoorbeeld) richting te bepalen. Digitaal navigeren bestond toen nog niet. Geen tomtom, geen mobiele telefoon.

De astrologie is waarschijnlijk ontstaan in Babylonië (Irak) zo rond 410 voor Christus; maar het zou ook zo maar Egypte kunnen zijn. Niemand weet het zeker. Vroeger was dit sterrenkijken sterk verbonden met het geloof en sterrenkundigen. Deze astrologen genoten van status en aanzien. De Romeinen brachten de astrologie vervolgens naar Europa. Natuurlijk was het eerst alleen voorbestemd voor de elite en de medische wetenschap. Later voor iedereen toegankelijk. Ziektes werden na uitgebreide (medische) studie ook gekoppeld aan de stand van de sterren. Nu ondenkbaar.

Wat is een sterrenbeeld?

Steenbok is gedisciplineerd, verantwoordelijk en betrouwbaar

Een sterrenbeeld is een verzameling sterren die een figuur vormt als je ze door lijnen met elkaar zou verbinden. De bekendste sterrenbeelden zijn de twaalf tekens van de dierenriem (ook wel Zodiak genoemd). In Mesopotamië sliepen de mensen onder een sterrenhemel, of in een grot. Geen stroom, geen internet en geen tv. Tijd genoeg dus, om uitgebreid naar de sterren te kijken, samen wat lijnen trekken en voorspellen wat er in de toekomst met je ging gebeuren. Mens erger je niet was toen nog niet beschikbaar.
In Egypte gaven de sterrenkundigen voor het eerst namen van goden aan de sterrenbeelden. Deze astrologische kennis werd ge(mis)bruikt door machthebbers. Zij dachten dat als je in het teken van een bepaalde god was geboren, je ook bepaalde karaktereigenschappen zou hebben. In onze wereld zijn de sterrenbeelden gelukkig een gezellige mix van invloeden van de astrolog

Rammen zijn zelfverzekerd, emotioneel en geboren leiders

ie van de Babyloniërs, de Egyptenaren en de wiskundige kennis van de Griekse filosofie. Toen de zon het middelpunt bleek te zijn, waar alle planeten omheen draaiden (en niet de aarde)  plaatsten velen de astrologie in het rijk der fabelen.

Berekeningen

je brein houdt je voor de gek

Vroeger was het best een behoorlijk karwei om uit te rekenen en uit te tekenen waar de planeten op een bepaald moment stonden. Met onze computers gaat het natuurlijk allemaal in een rap tempo. De voorspellingen zijn ondanks het digitale tijdperk, niet nauwkeuriger geworden. De astroloog heeft wel meer tijd om het totaal beeld te vormen.

Neem als voorbeeld de astrologie van iemands geboortemoment. De astroloog zegt het verband te zien, tussen de horoscoop en iemands karakter en talenten. Volgens wetenschappers natuurlijk discutabel. De meeste horoscopen worden geschreven dan ook geschreven, door iemand die ervaring heeft in het schrijven van polyinterpretabele beweringen. Dit zijn beweringen waar iedereen wel een stukje waarheid in kan vinden. Je brein zorgt er voor dat in deze algemene omschrijving automatisch iets te vinden is wat persoonlijk relevant is. Dus je brein maakt de klik; niet de sterren. Hoe meer je van je sterrenbeeld weet, hoe beter het bij je past. Stiekem past je brein zich een beetje aan op je dierenriemteken. De toekomst voorspellen doen ze zelden.

… een tientje …

Jammer toch? Ik ben ook iemand die altijd even de horoscoop leest. Helemaal aan het begin van een nieuw jaar. Je hoopt dat er staat dat je gezond en gelukkig blijft en je misschien wel de hoofdprijs in de staatsloterij wint. By the way: Wij hebben 10 euro gewonnen.

 

 

2 reacties

  1. Nicole Orriëns

    Ik ben een weegschaal, maar hecht daar eigenlijk niet veel waarde aan. Ik heb altijd het gevoel dat ik mezelf voor de gek houd als ik mijn horoscoop lees…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑