Vijftigenmeer

Je hebt een beetje geluk nodig om gelukkig te worden

Hormoonstress in het al wat oudere, rimpelige lichaam

stresshormonen touw koppel vastgebondenHormoonstress. Onze generatie krijgt in één maand meer informatie binnen dan onze voorouders in hun hele leven. Stress hoort er bij maar negatieve stress (hormonen)  ruïneert je systeem. Wat doet dit met jouw lichaam?

Wat doet stress met je lichaam?

stresshormonen deksel snoeppot

laat de deksel er op

Blijf je rennen en vliegen? Heb je negatieve stress? De stresshormonen cortisol en (nor)adrenaline zullen je bij je enkels af laten breken. Weet dat in die chemische fabriek van je,  eiwitten worden afgebroken. Tot chemische gort gemalen. Je krijgt op deze manier koude vingers in plaats van een warm hart. Waarom lig je weer te piekeren? Waarom voel je je zo opgejaagd? Van het trommeltje met het gelukshormoon (serotonine) laat het dekseltje los. Slechte combinaties dus.

stresshormonen vraagteken zoek zwart

zorg voor balans

Door al deze onbalans (loslatende deksel) wordt er ook nog eens meer insuline aangemaakt en de goede werking van het verzadigingshormoon leptine wordt geblokkeerd. Hierdoor kun je eindeloos eten, heb je een kort lontje en de huilbuien waaien zonder barrière naar binnen. Dat je hier uiteindelijk snel ouder van wordt hoef ik vast niet meer uit te leggen. Verticale rimpels krijg je er van.

Het effect van hormoonstress

stresshormonen uien mes huilen

lachen en huilen ligt dicht bij elkaar

Als 50 plus bent, ben je dus extra kwetsbaar voor stress. Je gaat makkelijk van de happy-modus naar de huilen-modus. Zoals mijn huisarts ooit zei: De kruik gaat zo lang te water tot ze barst … (het gaat een keertje mis). Wijze woorden van een wijze man.  Je bijnieren krijgen in deze overgangsperiode een extra functie. Ze moeten naast cortisol ook extra oestrogeen en progesteron produceren. Ze nemen de functie over van je eierstokken. Want die stoppen er mee in deze fase van ons (overgangs)leven.

stresshormonen cranberry yoghurt

niet op eigen houtje gaan slikken

Na twee (recente) fikse blaasontstekingen door verminderde weerstand slik ik nu preventief cranberry tabletten. Wel in overleg met mijn huisarts. Let al met al goed op de signalen van je rimpelige lijf, je stramme heupen en gebruik je verstand. Snap dat je hormonen op deze manier uit balans raken en niet meer doen waar ze eigenlijk goed in zijn.  Zo makkelijk gaat je systeem niet mee in de waan van alledag.

Ga het eens opschrijven

stresshormonen buik madeliefje

steen in je maag

Het kan zo zijn dat je al maanden stress opbouwt door kleine oorzaken. Al die kleine oorzaken geven dat vervelende, gespannen gevoel. Het is aan jezelf om dit inzichtelijk te maken. Je zou een schriftje kunnen pakken en iedere keer als je je niet lekker voelt, je gedachten opschrijven. Waar krijg je energie van en waarvan juist niet? Misschien moet je jezelf eens een periode rust gunnen. Gewoon rust om die hormonen hun ‘normale’ werk weer te laten doen.

stresshormonen kalkoen vogel

last van een rimpelig nekje?

Als je je aantekeningen zwart op wit ziet, kom je soms tot bijzondere conclusies.  Stel jezelf de vraag wat nu daadwerkelijk je probleem is. Zie je op tegen het gesprek met je baas? Pieker je over je kalkoennekje, de heksenharen op je kin en je uitgezakte ogen?  Zie je op tegen de Kerstperiode met je schoonfamilie? Ben je ‘gewoon’ moe?
Conclusie: Het betekent dat je hormonen overuren maken. Verkeerde overuren.

Wordt geen zuupruim

stresshormonen spanning pijn appel

je breekt bij je enkels af

Durf daarom los te laten. Laat die problemen niet allemaal de jouwe zijn. Wees waakzaam voor de sloophamer die je bij je enkels laat afbreken. Jij bent niet wat je doet. Raak niet verstrikt in al die gedachten. Pieker niet langer over je bankrekening, die nare collega of al die wachtende rotklusjes. Denk weer na over wat ik in het begin schreef over dat trommeltje met gelukshormonen. Blijven koesteren; laat de deksel er lekker op zitten.
Je kunt (eventueel met je partner) gaan fietsen, gaan wandelen of gewoon een paar dagen vrij nemen. Helemaal voor jezelf. Ga lezen, probeer je je te vervelen of begin een blog.

ELO conert Jeff Lynne

ga naar een concert … van ELO bijvoorbeeld

Trakteer je beste vriendin op een enorme reep chocola of ga naar een concert. Knuffel iedereen waar je van houdt, eens extra. Zeg ook dat je van ze houdt. Uiteindelijk voorkom je misschien dat je ziek wordt, dat je leeft als een zuurpruim en afglijdt richting een burn-out.

 

je kunt alleen tijd verspillen als je vergeet er van te genieten.

 

6 reacties

  1. Zo waar wat je schrijft!
    Mijn lijf maakt blijkbaar teveel leptine. Ik ben mijn eetlust in de overgang voor een groot deel kwijtgeraakt. Minder behoefte aan eten en kleinere porties. Ik ben dus niks aangekomen maar tien kilo afgevallen.

  2. Dank je wel. Ik ben me ervan bewust dat ik meer stress ervaar. Met mijn werk en dan ook met allerlei op hol geslagen ramp scenario’s. Hardlopen helpt. Fietsen ook. Ik wil dan ook meer in staat zijn deze stress dingen lost te laten. En in het moment te leven. Ik vind dat best moeilijk.

    • Mij is verteld dat je in het leven allerlei ‘blauwe’ plekken oploopt (figuurlijk). Als iemand je onverwacht precies bij zo’n blauwe plek pakt, zul je pijn ervaren. Hier kun je niets aan doen; dit zal je je hele leven blijven overkomen. Ik denk dat het hard werken is om stress (negatieve stress dan wel) uit je leven te bannen. Soms heb je dagen dat je de zon ziet schijnen, met een gouden randje. Maar ik ervaar ook dagen waar ik de zon niet eens zie schijnen. Fietsen, wandelen en vooral open staan voor de liefde van de mensen die van je houden helpen je een heel eind op de goede weg.

  3. Een goed advies, maar dat loslaten vind ik altijd erg lastig. Dan denk ik: ‘Ja! Nu laat ik los,’ maar dan laat ik dus juist niet los als je begrijpt wat ik bedoel….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑