Vijftigenmeer

Het leven van een mens is wat zijn gedachten ervan maken

Heupen; breed smal met lange of korte benen?

heupen jeans waslijn droogHeupen. Heb jij ook brede heupen of heb je het op je heupen? Tijdens het schrijven van dit blog,  zit ik in een fietsbroekje en een slobber T-shirt achter mijn pc. Onzichtbaar voor de buitenwereld maar voor mezelf zichtbaar met brede heupen.

Heupen in soorten en maten

heupen lichaam anatomie

hoe ziet het er van binnen uit?

Je heup bestaat uit je heupkom en de heupkop. Dat weten we allemaal. De kom is een onderdeel van het bekken en de kop hoort bij het dijbeen.  Het heupgewricht is de schakel tussen het bekken en het bovenbeen; een zogenaamd kogelgewricht. Het bovenbeen kan nagenoeg in alle richtingen bewegen. Naar binnen, naar buiten, naar voren en naar achteren. Weer zo’n stukje ultrasonisch gereedschap waar je zuinig op moet zijn. Als je ooit last van je heupen krijgt besef je dat het erg onhandig is als je je niet goed kunt bewegen.  Maar daar in een later blog op verder.

Vorm van je billen

heupen jeans broek verschillende

heupen in verschillende maten

De vorm van je billen word bepaald door de plek van je bekken en je heupbeenderen.  Natuurlijk ook het vet dat op dit plekje van je lichaam zit, je bilspieren (getraind of niet getraind) en de manier waarop ze aan je bovenbeen vastzitten.  Je heupen dragen je lichaamsgewicht en brengen je lichaam in beweging. Daarom zijn er behoorlijke krachten die inwerken op dit gewricht. Het risico op slijtage (met name het kraakbeen van de heup) is aanwezig. Goed onderhouden dus.

Brede en smalle heupen

heupen jeans lingerie vrouw model

je goede kanten benadrukken

Volgens onderzoek heb je brede heupen wanneer de bovenste uiteinden van de heupbotten meer dan 36 centimeter van elkaar lagen. Als de afstand kleiner is dan 31 centimeter dan heb je smalle heupen. Daarom deze tip: Je hoeft je brede heupen (dikke kont) niet te verbergen achter een veel te groot tuniek,  en vormloze te wijde truien. Benadruk ‘gewoon’ je andere lichaamsdelen zegt een dame op internet. Welke lichaamsdelen dan? Mijn oren, mijn witte kuiten of mijn overhangende oogleden? Trek eens een jas met schoudervullingen aan laat het artikel me weten. Onvoorstelbaar. Ik zie me al lopen. Nog breder dan breed. Schouders als een bouwvakker om die brede heupen te verbergen? Van welke planeet komt deze schrijver (ster)?

Broeken

heupen winkel jeans

koop een perfect zittende jeans

Kies een broek met een lage taille om je heupen optisch lager te laten beginnen. Lekker idee om met een afzakbroek rond te lopen. Bij het staan, het bukken en tijdens het boodschappen doen loop je constant met een afzakbroek.  Vrouwen in de overgang verliezen vaak hun taille, halve zool. De spekrandjes hangen dan lekker over die te lage broek. Geen gezicht. Koop je een broek die wat hoger in de taille valt, zit er een enorm gat tussen je buik en de broek. Hier past een redelijk winterjas makkelijk tussen.  Maar daar hebben we een naaimachine voor. Innemen met een figuurnaadje. Voorbeelden genoeg op YouTube. Volgens het artikel zou je dan een shirtje met V-hals moeten dragen en een mooie ketting.  Aandacht op andere lichaamsdelen vestigen … weet je nog? Die ketting valt dan weer lekker over je gerimpelde decolleté. Hopeloze situatie toch?

heupen hakken hoog china

… het ziet er prachtig uit

Vervolgens lees ik dat je wel een broek zonder ronde zakken, stiksels of versiersels, geen plooien, geen koker- of minirokken moet dragen. Wel met zo hoog mogelijke hakken. Ook weer een wereld te ver in mijn leven met steunzolen. Dikke voeten en blaren daar gelaten.

Geen legging

heupen stof kleuren

draag vooral veel kleuren

Draag kleur en kwalitatief goede stoffen. Koop een perfect zittende jeans en niet eentje die nog in de kast lag (en daar al jaren heeft gelegen).  Ja hoor, gewoon de portemonnee trekken dus.  Het leven kan zo simpel zijn. Draag zo weinig mogelijk leggings.  Die zitten te strak om je benen en je misschien iets te brede heupen, waardoor de vorm en de kleur van je slip er door heen te zien is. Koop ook hier de wat duurdere exemplaren als je perse wilt, of een tregging (kruising tussen een broek ‘trousers’ en een legging).

heupen mode zaak winkel

vraag deskundig advies

Bij al deze modeadviezen gaat het er wel om of je een appel of peer figuur hebt, of je lange of korte benen hebt, of je wel of geen taille hebt en platte of grote borsten hebt. Zie jij door de heupen het bos niet meer? Ga naar een modezaak waar je het idee hebt dat je ze van een goed (eerlijk) advies voorzien. Geen verkoopster die bij de eerste uitgezochte, witte legging kraait dat je er geweldig uitziet. Roeien met de riemen die je hebt dus. Iedere dag is weer een nieuwe uitdaging ook voor je heupen.

 

10 reacties

 1. Gelukkig heb ik nog een goed figuur. Ik ben slank en heb een zandloperfiguur. Ben wel veel afgevallen vanwege de overgang (sommige vrouwen hebben dat). De kringloopwinkel heeft een goede aan me tegenwoordig.
  Verder had ik voordat ik was afgevallen nog een paar spijkerbroeken gekocht via zo’n Duits soort bedrijf waar je boekjes van door de deur krijgt. Kwalitatief goede kleding met aandacht voor ‘probleemzones’. Bij mij is dat een gevoelige buik. Kleding was ook niet te duur. Soms voor mij ietwat te te ouderwets, maar ben dan ook nog maaf een beginnende vijftiger.
  Wel jammer dat die mooie broeken me nu veels te groot zijn. Ik doe ze niet weg. Voor hetzelfde zitten die tien kilo er volgend jaar weer aan 🙂

  • Je kunt die broeken misschien uit elkaar halen en ze dan kleiner maken. Heb ik ook wel eens gedaan toen ik 20 kg was afgevallen. Dan maak je ze passend voor je figuur en benadruk je je beste delen. Samen met andere vrouwen op naailes. Een aanrader kan ik je uit eigen ervaring zeggen. Niet alleen aan het werk met stukken stof maar zeker ook je lief en leed delen en vooral veel lachen. Zo’n zandloperfiguur is iedereen jaloers op toch? Het staat voor vruchtbaarheid en kracht. Na de overgang heb ik niet echt een taille meer.

   • Mijn naaimachine en ik zijn geen goede vriendinnen. Jaren geleden gekocht en ik wilde op les. Bleek alleen voor gevorderden te zijn en ik was een beginner. Ik had wel haken en breien geleerd, maar geen naaiwerk. Ik heb er nu de energie niet meer voor om op cursus te gaan en voor 4 euro een broek bij de kringloop vind ik dan wel makkelijk. En mochten we een koude winter krijgen dan kan ik onder die te grote broeken makkelijk een legging of thermobroek dragen.
    Ik ben blij met mijn zandloperfiguur, al staat het bij mij niet voor kracht, ik heb al 35 jaar cvs/me. Overgehouden aan Pfeiffer.

    • Oei. Dan kan ik me jouw gebrek aan kracht wel voorstellen. Heftig. Overgehouden aan Pfeiffer. Je ziet maar weer, voordat je het weet krijg je iets cadeau in het leven waar je niet op zit te wachten. Ik heb chronisch B12 tekort door een lange periode van stress. Nu goed te onderhouden met 4 wekelijkse injecties maar mijn energieniveau is nooit weer geworden wat het was.

 2. Ik ben peervormig, dus ik heb wel heupen. Een legging vind ik bij mij bijvoorbeeld niet bepaald flatteus, en van die strakke rokken vind ik ook niet zo mooi.

  Maar verder vind ik het best prima.

  • Meestal wil je alleen maar datgene dat niet lijkt. Ik probeer nu te onthouden als ik een compliment over mijn kleren krijg wat ik aanhad om daar op verder te borduren. Met de rest heb ik het gewoon te doen. Ook ik ben een beste peer zeg maar.

 3. Haha..heupen…praat me d’r niet van! Mensen vinden mij helemaal niet dik, ik ben ook niet mega dik ofzo, maar heb dus wel een paar beste heupen, met bijbehorende zadeltassen en een fijne dikke kont die genetisch bepaald is. Daarnaast, alsof dat al niet erg genoeg is, heb ik prachtige dikke kuiten met bijbehorende knieën….en dan met mijn super mooie brede voeten eronder een prachtig resultaat van een mix van mijn ouders…Van boven smal, klein b cupje, desgewenst een grote A, smalle taille met toch ook echt wel die vetrandjes over mn broekboord….Kipfiletjes ook aanwezig bij de bovenarmen….maar verder kerngezond en we letten elke dag op ons eten….pfff…zal ik maar zwijgen over het vinden van een goeie broek? 😉

  • Geweldig. Wat een heerlijke omschrijving van een waarschijnlijk heerlijke vrouw. Zo zie je dat iedereen problemen heeft. De een is te dik, de ander te dun, wij hebben lekkere heupen en dito kuiten. Het leven is te mooi om daar chagrijnige rimpels van te krijgen. We zetten de schouders er onder en genieten.

 4. Ik heb brede heupen en een smalle taille op mijn 61e jaar, dus niet iedere dame verliest haar taille . Je hoort vaak dat jonge meiden geen brede heupen willen hebben. Ik ben trots op mijn brede heupen en het is vrouwelijk, toch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑