sollicitatiegesprekSollicitatiegesprek. De eerste uitnodigingen voor een sollicitatiegesprek komen binnen. Motivatie en CV vallen op. Vanuit mijn eigen ervaring wat praktische tips voor een eerste gesprek.

 

Sollicitatiegesprek de voorbereiding

Zorg er voor dat je weet bij wat voor bedrijf je solliciteert. Bij mij is dat vooraf al een ontdekkingstocht. Als de sfeer van de advertentie me aanspreekt en het soort organisatie reageer ik. Hoeveel mensen werken er? Kun je iets vinden over de strategie en de visie? Wat is de cultuur?

Gelijkwaardigheid tijdens het sollicitatiegesprek

sollicitatiegesprek

Gelijkwaardigheid

Het kennismakingsgesprek is altijd op basis van gelijkwaardigheid. Meestal om te kijken of er een klik is tussen beide partijen. Je CV is vooraf doorgenomen. Dat geldt dus ook voor je eigen gevoel; past de organisatie wel bij jou? Voelt het goed? Stel een duidelijk doel voor jezelf en laat je niet meeslepen omdat je (eventueel) wanhopig op zoek bent.

Vragen

Je zult de meest uiteenlopende vragen krijgen. Bereid je goed voor. De standaard vragen komen zeker voorbij. Zoek op internet. Kijk naar competentie gerichte vragen. Ga dit oefenen; alleen of met iemand die oprechte feedback geeft.

Voorbeelden:

  • Vertel eens iets over jezelf. Begin met 3 kernwoorden. Daarna kun je bij vragen altijd nog wat meer dieper op bepaalde onderwerpen ingaan.
  • Noem drie goede eigenschappen van jezelf … en twee minder sterke. Daarna kun je de vraag verwachten wat je valkuilen en ontwikkelpunten zijn natuurlijk.
  • Wat doet kritiek met je? Geef je zelf ook wel eens feedback?
  • Hoe reageer je als het druk is? Hoe ben je in stresssituaties?
  • Waarom moeten we jou aannemen?

Daartussen zit nog een breed scala aan onderwerpen. Wat zijn je hobby’s? Waarin ben je het meest in teleurgesteld? Hoe omschrijft een leidinggevende jou? Waar kijk je met een gevoel van trots op terug? Etc.

Houding

sollicitatiegesprek

houding

Zorg dat je voeten de grond raken en zit netjes rechtop. Wiebel niet. Praat duidelijk en kijk alle aanwezige gesprekspartners aan. Knik af en toe met je hoofd. Doe je armen losjes op schoot of leg ze op tafel. Gebaren maken is prima maar ga vooral niet met je handen praten. Denk daarbij ook aan je stem. Overschreeuw niet en ga niet overdreven zitten lachen. Breng wisselingen in je stemvolume aan en articuleer duidelijk. Vergeet niet het belang van non-verbale communicatie.

Eigen vragen

Je kunt wachten tot het einde van het gesprek maar het is een gesprek op gelijkwaardig niveau dus je kunt tussendoor ook zelf vragen stellen. Kijk wel goed in de advertentietekst voordat je een vraag stelt waarop je het antwoord al had kunnen weten.

  • Welke kwaliteiten zoekt u in de gevraagde persoon?
  • Wat is de reden van vertrek van mijn voorganger?
  • Wat heeft de hoogste prioriteit de komende maanden/het komend jaar?
  • Aan wie leg ik verantwoording af?
  • Hoe gaat de procedure verder?

Afronding

sollicitatiegesprek slot

netjes en oprecht

Je interviewer zal je, aan het einde van het gesprek, vertellen wanneer dus binnen welke termijn, ze contact met je opnemen. Denk er aan dat je netjes afsluit. Geef een hand, volg de opgelegde (veiligheids)instructies en verlaat op een nette manier het gebouw.

Uiteindelijk is mijn meest belangrijke tip:  Blijf jezelf. Doe je niet anders voor dan je bent. Speel geen spelletje want uiteindelijk val je een keer door de mand. De deur naar een goede arbeidsrelatie valt dan alsnog voor je neus in het slot.