Vijftigenmeer

Vooralsnog heeft de wetenschap geen beter communicatiesysteem uitgevonden dan de koffiepauze

Herfst; burn-out, depressie of overgang?

Herfst. De blaadjes vallen van de bomen en de overgang komt vol binnen. Huilbuien, chagrijnige buien en een gevoel van algehele malaise. Overgang? Praat er over.

Herfst en overgang

herfst en overgang, somer en futloos

somber en futloos

Waarom doen we allemaal (… heel veel) zo lacherig over de overgang? In dit jaargetijde hebben veel mensen last van een depressie. Als je dan ook nog eens een keer in de overgang bent, gaan je gevoelens gegarandeerd, lekker met je op de loop. De somberheid slaat toe, je bent futloos en gaat ook nog eens meer eten (en komt makkelijker aan). Praat er eens over. Deel je gevoelens met een ander.  Ga wandelen met een lieve vriend(in) of met je buurvrouw (of een ideale combinatie hiervan) en deel je gevoelens. Het helpt echt en voorkomt in sommige gevallen zelfs dat je je ziek moet melden omdat je gewoon je bed niet meer uitkomt.

Taboe

blaadjes van de bomen

blaadjes van de bomen

Toch is het nog steeds lastig om het gesprek over de overgang aan te gaan. Blijkt. Je praat makkelijk over de herfst, je nieuwe auto en de naderende feestdagen. Ik ben blij dat de hitte van de zomer achter de rug is en gedij het best in deze temperaturen. De natuur is voor mij op z’n mooist als de bomen hun bladeren verliezen. Geen vleugje somberheid te bespeuren dus. Maar dat geldt niet voor iedereen. Praten over de overgang en alles wat daar zo bij hoort, lijkt op de een of andere manier een zwaktebod naar de buitenwereld.

We doorstaan deze ellende dan ook gewoon alleen, in stilte. Het is echt geen pretje. Die opvliegers zien we allemaal maar het verlies aan concentratie, de neerslachtigheid en al die andere onbestemde gevoelens kunnen we voor een ander makkelijk verbergen. Wij vrouwen, dochters, moeders en vriendinnen zijn sterk; we moeten sterk lijken volgens onze eigen standaard.

Blijf niet rondlopen met vragen

overleg met je werkgever

Sommige werkgevers zijn zelfs actief met de overgang bezig. Vooral in de zorg, waar veel vrouwen werken. Dus ook vrouwen in de overgang. Mocht dit allemaal niet helpen zou je je leidinggevende een boek cadeau kunnen geven. Gevat Sinterklaasgedicht er bij en de boodschap komt wel over. Het laatste boek van Isa Hoes en Medina Schuurman is hilarisch en herkenbaar.  Daarna kun je ook makkelijker uitleggen wat deze overgang nu met je doet. Lunchwandelen is een mooi moment. Hoe voel je je eronder? Tegen welke klachten loop je aan? Hoe merkt je omgeving dit, en wat nog veel belangrijker is: Hoe kunnen ze thuis en op het werk het beste met de ongemakken omgaan?

Werkgever

verschil burn-out en overgang herkennen

De overgang zorgt voor ongeveer 30% ziekteverzuim onder de vrouwen boven de 45 jaar.  Veel vrouwen denken dat ze een burn-out hebben.  Vaak is het ‘gewoon’ de overgang. Soms gaat het om meer dan de lichamelijke ongemakken en weet je je nog geen raad met je nieuwe rol in het leven.  Je voelt je afgeschreven terwijl het ook een periode van reflectie en bewustwording kan zijn. Als je jezelf accepteert en tijdens de overgang ervaar je dat je meer jezelf kunt zijn dan ooit tevoren.

herfst zonnestraal nevelMocht je je leidinggevende niet willen betrekken bij deze fase in je leven kun je altijd contact opnemen met iemand van de afdeling HR en/of de bedrijfsarts. Samen kun je dan kijken naar oplossingen zodat je niet ziek thuis hoeft te blijven. Misschien af en toe een extra pauze genoeg en soms is thuiswerken makkelijker.

Overgangsconsulente

overgangsconsulente

de overgangsconsulente geeft advies

Alle andere klachten, ook de intieme, kun je met je huisarts bespreken. Als je last hebt van vaginale droogheid wil je dat waarschijnlijk liever niet met je leidinggevende bespreken. Maar er zijn ook speciale overgangsconsulentes. Ik heb ooit, in een ver verleden (toen ik pas 36 jaar was) een afspraak met zo’n consulente gehad. Ik snapte er helemaal niets van en was er nog niet aan toe. Maar het gesprek was perfect. Bij mij vielen veel puzzelstukjes op hun plek. Mijn vragen werden beantwoord en ik werd van binnen een stuk rustiger.

4 reacties

 1. Toen ik in de herfst van mijn leven door het bos liep
  En alle rijkdom zag
  De mooie verschillende kleuren
  Fel rood, oranje, geel en bruin
  De overvloedige opbrengst van noten, paddestoelen, bessen
  De schitterende weerkaatsing van de zon op de druppeltjes van een spinnenweb
  Voelde ik me rijk
  De herfst van je leven is de mooiste tijd
  Je mag oogsten
  Van wat je zelf gezaaid hebt
  In deze tijd kan je met een glimlach terug kijken op al het werk dat je hebt verricht
  Geniet er van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑