hartHart en hartklachten. Wat zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen? Wat weten we over opvliegers en stemmingswisselingen tijdens de overgang? Veel … hoor ik je denken. Wat we vaak niet weten is wat de eerste voortekenen voor een hart-infarct zijn.  

Hormonen

Voor velen was het al lang duidelijk dat het vrouwenlichaam anders werkt dan het mannenlichaam. We reageren anders op medicijnen, ons verouderingsproces verloopt anders en we zijn in onze vruchtbare periode enigszins beschermd door het hormoon oestrogeen. Maar na deze periode, als we dus in de overgang komen, verloopt het proces van aderverkalking sneller. Hoge bloeddruk ligt op de loer; met alle gevolgen van dien.

Ons hart en hormoonschommelingen

Ons hart reageert op deze hormoonschommelingen (overgang). Meestal zijn alle klachten onschuldig maar niet altijd! Voor de huisarts en specialist is en blijft het nog steeds lastig om de eerste tekenen van hartproblemen te onderscheiden van de normale overgangsklachten.

 

Verschil tussen hartklachten bij mannen en vrouwen:

hartMannen: Mannen hebben vaak klachten bij inspanning omdat de aanslag (plaque) in de ader zich aan één kant van het vat ophoopt. Soms merk je hier helemaal niets van. Als de bloedtoevoer in de kransslagader helemaal wordt afgesloten door een stolsel is er sprake van een infarct. Een hartinfarct en hoge bloeddruk komt bij mannen relatief op jonge leeftijd voor. Zij overlijden gemiddeld 7 jaar eerder aan hart- en vaatziektes dan vrouwen. Mannen hebben bij een hartinfarct vaak een beklemmende, drukkende pijn midden op de borst met uitstraling naar armen, polsen, kaken, rug of schouderbladen.

 

 

hartVrouwen: Bij vrouwen is die aanslag in de ader vaker wat regelmatiger verdeeld en zijn de klachten compleet anders. Bij jonge vrouwen worden (de meestal vage) klachten al helemaal niet in verband gebracht met een infarct. Vaak zijn er bij vrouwen klachten in rust; een beklemmend gevoel, hartkloppingen of het gevoel dat je bh-band te strak zit. Daarnaast kortademigheid, pijn tussen de schouderbladen, pijn in de bovenarmen (kaak, nek en rug), acute extreme vermoeidheid, misselijk of braken.Vrouwen worden dus ook minder vaak onderzocht of doorverwezen, krijgen minder vaak medicijnen en worden minder vaak geopereerd.

 

 

Klachten

Neem deze klachten serieus en vooral je lichaam serieus.  Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts. De specialisten weten nog lang niet alles om de verschillen te verklaren. Geef aan als je je zorgen maakt en er in je familie een verhoogd risico is op hart- en vaatziekten. Ik ben geen dokter maar weet je dat gezond moet leven. Beweeg veel, eet verstandig en geef stress geen kans. Ontspan, buig negatieve gedachten om naar positieve en zorg voor een goede nachtrust. Kijk naar het leven met een knipoog.

Je bent pas echt doof als je niet naar je hart luistert …