water groningenGroningen Zomerwelvaart 2017. Op zaterdag 30 juli vanaf Harkstede de ruim 10 kilometer overbrugd naar het centrum van Groningen. Vol verwachting naar het maritieme festival Zomerwelvaart. Locatie: Om en langs de hoge der A. Oude en nieuwe schepen afgemeerd langs de kade, muziek en een gezellige markt.

Groningen Zomerwelvaart 2017

groningen boot

Groningen Hoge der A

Ook dit jaar lagen er een aantal prachtige historische schepen. Kotters, klippers, zeilschepen en opduwers. Je kon overal aan boord. Eigenlijk gingen wij gewoon voor de sfeer. En sfeer was er. Gemoedelijk, gezellig en vooral gastvrij. Op de schepen zelf was van alles te zien en te beleven. Voor jong- en oud.

Kamper Kotter

Kamper Kotter

Het ‘piratenschip’ (mijn fantasie hoor) uit Kampen (Kamper Kogge) werd druk door de jeugd bezocht. Zwart hout, stinkend naar zwarte teer en een enorm zeil in de mast. Een authentiek evenbeeld van een handelsschip zoals deze in de veertiende eeuw aan het Hoge en het Lage der A hun waren losten. Ik vond dit schip de mooiste en indrukwekkendste. Maar ook op koftjalk de Tromp, reddingsboot de Gebroeders Luden en de Poseidon hebben we onze voetstappen laten liggen. Tenslotte wil ik nog wel graag zeggen dat we onder de indruk zijn van het onderhoud van deze schepen. Hier zijn heel wat uurtjes door heel veel vrijwilligers aan besteed.

Zeldzaam Mooie Markt

markt langs de hoge der a

zeldzaam mooie markt

Aan de kade liepen honderden geïnteresseerden op de Zeldzaam Mooie Markt. Het decor voor mooie, originele spulletjes. Vintage, retro, biologisch … voor iedere liefhebber wat wils. Veel marktkraampjes met vooral veel bezoekers. In de Vishoek was, naast een Kidsplein, ook ruimte voor kunst, cultuur en muziek. Bij de foodtrucks kon je van alles krijgen. IJs, bier, bitterballen en nog veel meer lekkers. Stoeltjes te kort. Dus onze vermoeide lichamen gestald aan de zijkant van de Vishoek. Samen met andere vijftigplussers, zaten we op de ommuurde vensterbanken van een van de prachtige gebouwen.

pakhuis hoge der a

pakhuizen met grote vensterbanken

Ach, drinken uit een plastic bekertje op een muurtje past wel bij de sfeer.  We hadden nu ook even de tijd om de verhalen te lezen die op grote posters langs de kade stonden.  Verhalen en foto’s over de Hanzegeschiedenis van Groningen; een smeltkroes van handelaren. Op deze manier krijg je weer een beetje beeld wat er zich hier vroeger zo afspeelde. Bij het winkelen denk je hier eigenlijk nooit over na. Nu wel.

Wijn en steekijs

rondvaartboot groningen

rondvaart

Op het water was het een drukte van belang. We zagen diverse rondvaartboten, sloepjen en SUP’pers (Standing Up Paddle Surfen). De de bewoners van veel boten zaten prominent en trots aan dek. Stoeltje, drankje en vooral veel ‘kapiteins’ met een brede glimlach. De sfeer was kortom: Ontspannend. Wij zijn vervolgens nog een rondje binnenstad gaan lopen. Via de Hoge en Lage der A door de Oude Kijk in ’t Jatstraat (Jat betekent ‘Open Zeegat’) over de Vismarkt terug naar de Zomerwelvaart. Tijdens onze wandeling zagen we ontzettend veel koffiehuisjes en kleine café/restaurantjes. Iedereen zat buiten … ook met een brede glimlach.

Ook op de vismarkt was het deze zaterdagmiddag een drukte van belang. Wij liepen in de trechter van de markt met groente, fruit en natuurlijk (verse) vis van de visafslag. Alles vers en onverpakt. Maar je vindt er ook hippe, vintage kleding en snijbloemen. Ach, ook als je niets koopt kunt je genieten van een ijsje of een zak patat van de Vlaamse Frietboer.

winkeltjes groningen

oude kijk in ‘t jat

Wij hadden onze zinnen gezet op de muziek in de Vishoek. Her en der een heerlijk glas wijn gedronken en de tijd genomen om uitgebreid in een van de restaurantjes te eten. De avond afgesloten met een heerlijk stuk steekijs.

Geschiedenis van een welvarend handelscentrum

touwen schip

geschiedenis

Als je goed oplet (en wanneer je regelmatig naar boven kijkt …) zie je heden en verleden op een bijna serene manier in elkaar overlopen. Rijkversierde panden, hofjes, hoge pakhuizen met de ietwat bescheiden A-kerk op de achtergrond. Goed onderhouden en sierlijk beschilderde gevels. Gebouwd door rijke, welvarende kooplieden. Door de strategisch perfecte ligging, groeide Groningen in de middeleeuwen dan ook snel uit tot een welvarend handelscentrum. Een middagje Groningen Zomerwelvaart 2017 brengt ons dus weer wat extra kennis bij over provincie en hoofdstad. Zoals gezegd … erg dichtbij (ca. 10 km). Kromme Elleboog, Zwanestraat, Grote Markt, Herestraat en Folkingestraat hebben we niet in onze route meegenomen. Dat komt nog wel een keer.

oude zeilschepen groningen

Vroeger waren de Groninger kooplieden door heel Europa te vinden. Nu hoor je geroezemoes in allerlei (vreemde) talen. Niet alleen maar Duitsers en Friezen. Het aangename (perfecte) zomerweer was de kers op onze taart.
Op naar de Winterwelvaart Groningen 2017.

PS Excuus voor de slechte foto’s. Er zat een plakkertje voor mijn lens. Tja.

er gaat niets boven groningen luchtballon

er gaat niets boven …