Vijftigenmeer

Zien is nog geen waarnemen

Groepsgesprek tijdens sollicitatieprocedure

groepsgesprek sollicitatieUitnodiging voor een sollicitatie groepsgesprek. Het neemt bijna een volle dag in beslag. Voor mij nieuw. Het is natuurlijk erg efficiënt om meerdere kandidaten, op een redelijk informele manier, in korte tijd zien.  Als kandidaat ben je er niet zo blij mee.

Verzamelen

Bij het verzamelen in de hal raken we geanimeerd in gesprek. Het voelt bijna als een soort lotgenotencontact. We weten dat het oog ook wat wil dus iedereen ziet er fris en netjes uit. Je probeert toch iets van jezelf te maken. Beetje giechelig (onzeker) maar wel gezellig. Wachten tot we opgehaald worden.

Jezelf onderscheiden bij het groepsgesprek

Je weet dat er de hele dag op je gelet wordt. Hoe staat het met je communicatieve vaardigheden, pas je bij de bedrijfscultuur en hoe gedraag je je in deze groep. Luister je goed, hoe presenteer je jezelf, ben je verlegen etc. Het bouwjaar van de andere kandidaten lag ver beneden die van mij dus bij het voorstellen viel ik direct op, alleen al door het noemen van mijn leeftijd. Gelukkig ben ik nog in het bezit van mijn eigen tanden en vol levenslust. Vroeger was ouderdom gelijk aan wijsheid en volwassenheid, nu zijn we als 50 plus vrouwen de strijd aangegaan tegen vergankelijkheid, gewapend met lippenstift en leesbril.

groepsgesprek sollicitatie

Voordelen

Uiteindelijk heeft zo’n gesprek ook voordelen voor jezelf en is dit je kans om je te onderscheiden van de rest. Ik ben nogal positief ingesteld en zie overal de zonnige kant van. De aandacht is niet constant op je gericht, je kunt iets langer nadenken over je antwoorden en je raakt geïnspireerd door de andere kandidaten. We hebben bij de lunch en tussen de sessies door af en toe vreselijk gelachen. En lachen heeft een heilzame werking op je geest. Ook op die van mij. Mijn nervositeit verdween als sneeuw voor de zon.

Kwaliteiten

Tijdens de gesprekken was ik gewoon ontspannen. Ook als er om feedback werd gevraagd. Voor mij geen lastige vragen vandaag. We moesten een aantal keren acteren in een rollenspel; ook daar heb ik geen moeite mee. Leeftijd … en ervaring. Zo heeft iedereen z’n kwaliteiten. Het scheelt dat ik me (niet meer) beter hoef voor te doen dan ik ben. Ik moet het hebben van een onaantastbare houding, vriendelijke oogopslag, ontwapende eerlijkheid en vooral niemand vertellen over mijn opspelende eierstokken en afnemend zicht. Gelukkig sta ik nog niet op de wachtlijst voor een nieuwe heup en kan ik elegant (als een jonge hinde) in de namiddag het pand weer verlaten.

2 reacties

  1. Mijn dochter is sinds kort werkeloos en moet dus solliciteren en kreeg een uitnodiging voor speeddaten voor een baan, misschien voor sommige mensen prettig, maar voor mijn dochter die ADHD heeft echt helemaal niets, gelukkig is het niet verplicht, want alhoewel solliciteren altijd wel stress geeft is de gedachte aan met meerdere mensen tegelijk en dan ook nog in korte tijd voor haar echt een nachtmerrie, voor haar werkt een 1 op 1 gesprek met privacy en ruimte voor vragen en toelichtingen echt het beste , tijdens speeddaten zou zij waarschijnlijk niet de juiste vragen stellen en ook niet de j ui ste informatie verstrekken die voor een toekomstige werkgever van belang is

    • Ik denk dat er weinig mensen zijn die in een groepsgesprek tot hun recht komen. Je sneeuwt al heel snel onder in de massa. Laat staan dat je ook last hebt van ADHD of misschien andere problemen. Probeer assertief te zijn en op te komen voor jezelf. Ik denk als een recruiter vanuit respect handelt hij/zij hier zeker begrip voor heeft.
      … en anders past de functie bij dat bedrijf niet bij je (jouw dochter in dit geval)!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2018 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Vijftigenmeer
Assign a menu in the Left Menu options.
Assign a menu in the Right Menu options.