Life is a song, sing it

Gedachten ordenen is onbegonnen werk

gedachten ordenen onbegonnen werkGedachten ordenen is onbegonnen werk. Mijn eigen conclusie. Na de zoveelste overload aan gedachten wil ik het vandaag anders aanpakken. Opruimen aan de binnenkant van die schedel. Mijn kasten zijn inmiddels netjes genoeg. Zal me dat lukken?

Gedachten ordenen

gedachten ordenen boeken

al bij het opstaan komen de vragen

Waarom zijn mijn hersenen de hele dag actief? Ik zit, lig of loop na te denken, te malen, peinzen, piekeren, prakkiseren, tobben, mijmeren, bezinnen, reflecteren, hoe je het ook maar wilt noemen. In de loop van de dag maak je een hele hoop mee. Neem nu gewoon een dag in de afgelopen week.

herma

wanorde of gewoon ietwat gestoord?

Opgestaan (niet zo vroeg aldus Toos Werkeloos) en via het toilet doorgelopen naar de douche. Tandenpoetsen en daarna de borstel aan de lader zetten. Tijdens het poetsen (al weken zonder opladen hoor) stopte het apparaat er helaas al mee. Indicatielampje was wel handig geweest. Onze inpandige ventilatie aangezet, de douchekraan opengedraaid en schone handdoeken klaargelegd. Al met al was ik nog maar 5 minuten in een staande positie. Wat een gedachten waren er al de revue gepasseerd.

gedachten ordenen

thee of koffie?

Hoe zou het met de vriendin zijn waar ik op de koffie was? Haar man koos voor een andere vrouw. Waarom? Niemand die het snapte. Iets met chemie in je hoofd.  In onze vriendkring wordt gestreden tegen kanker. Doet veel met me. Chaos en onbegrip. Alles in het leven is betrekkelijk. Hoort ook bij het ouder worden. Vooral op die momenten dat hele volksstammen zinloos met elkaar op de vuist gaan of met onze hulpverleners belagen (nog zinlozer).

Ontbijt

gedachten ordenen griekse yoghurt

brood of yoghurt?

Klaar met douchen. Zal ik de wasbakken ook nog even schoonmaken? Ik geef vervolgens mijn voeten een extra behandeling. Ingesmeerd met speciale voetencrème. Schone sokken om die zachte voetjes getrokken. Wat doe ik aan vandaag?  Kastdeur open. Ik had mijn kast deze week eens anders geordend. Niet op kleur maar op soort. Tuniek bij tuniek, jurk bij jurk en blouse bij blouse. Ben benieuwd of deze structuur langer gehandhaafd blijft dan toen ik alles op kleur had hangen. Keuzestress.

gedachten ordenen stofzuiger

ga ik nog stofzuigen?

Kies ik vrolijke kleuren of kies ik zwart? Tijdens het aantrekken van mijn blouse valt de handdoek van mijn hoofd. Direct aan het föhnen of ga ik eerst ontbijten? Ga ik me dan ook opmaken? Zal ik Griekse yoghurt nemen met ontbijtgranen? Goed idee van mezelf. Dan ook maar het journaal kijken want ik wil wel op de hoogte blijven wat er zoal gebeurt in Nederland en de rest van de wereld. Beker water erbij of thee? Koffie pak ik later wel.

Boodschappen

gedachten ordenen brug auto lucht

welke route kies ik?

De kinderen komen te eten. We gaan samen naar een pubquiz. Leuk idee (van diezelfde kinderen) en in onze agenda’s ook nog eens praktisch uit te voeren.  Mijn agenda staat (naast het solliciteren) vol met leuke activiteiten kan ik je zeggen. Boodschappen doen dus en zorgen voor een lekkere, praktische maaltijd voor de mensen waar ik heel veel van houd. Wie haalt wie op en hoe laat gaan we waar naar toe? Ik ben de bob en ruim de zooi de dag er na wel op.

herma

vrolijk of vol vragen?

Veel gedachten, veel planning en al best wel veel antwoorden. Ik maak stamppot. Zuurkool (kerrie) en een (Iers) recept uit de krant van afgelopen zaterdag. Ik zoek het recept. Lijstje maken in de telefoon want ik vergeet heel vaak het met zorg samengestelde, papieren, boodschappenbriefje. De steunzolen gaan in mijn enkellaarsjes. Klaar voor een actieve dag.

Supermarkt

tandenborstel douche wasbak

waarom geen indicatielampje?

Op weg naar de supermarkt nog even gezellig met een buurvrouw gekletst. We wonen hier met een groep warme en lieve mensen.  Hier voel ik me op mijn gemak, geborgen en veilig. Heb ik voldoende tassen bij me? Waar ga ik langs? Ga ik nog tanken? Welke supermarkt heeft mijn artikelen? Moet ik vandaag voor de brug wachten?  Zit mijn leesbril in mijn tas? Terloops hoor ik dat er weer eens ergens een poepbacterie in is gevonden. Heb ik dit artikel in de koelkast staan? Nee; geen kaasspread gekocht. Al die mensen die hun handen niet wassen na de grote boodschap smeren vast ook overal poepbacteriën aan. Je wilt het niet weten.

gedachten pulled porc

mmjammie …

Betalen met mijn pinpas en er dan achter komen dat je ook nog naar de naastgelegen supermarkt moet. Die heeft super lekkere pulled porc. Vrijdag of zaterdag ga ik een nieuw lasagnerecept proberen. Lasagnevellen vergeten bedenk ik me onderweg naar huis. Opschrijven in mijn digitale lijstje.

Lunch

broodje groente bruin

broodje eten of boodschappen opruimen?

Het is al na 12.30 uur dus tijd om een broodje te eten. Of zal ik eerst het stoofvlees maken? Handen wassen. De boodschappen staan nog gedeeltelijk op het aanrecht. Breng ik de tassen nog terug naar de auto? Ik was ook nog bij de slager om stoofvlees te kopen.  Het vlees moet natuurlijk super lekker zijn morgen bij de stamppot. Vriendelijke dame.  Of zij het vlees voor me zal snijden? Ook kruiden? Ik neem nog een blikje rundvlees mee van diezelfde slager die ik ga gebruiken in onze week in de Eifel over een paar weken. Ik ga aan de slag met het rundvlees en maak tegelijkertijd foto’s omdat ik die bij mijn blog over suddervlees had beloofd. Ken ik het recept nu goed? Doe ik alles zoals het hoort? Heb ik straks lekker mals vlees? Wat een vragen. Bijna onbegonnen werk.

alfa brera

tassen weer in de auto?

Avond

Met veel liefde en toewijding, staat het vlees uiteindelijk in de oven. Zes uren laten sudderen? Dan is mijn middag om. Straks mijn email checken. Heb ik nog reacties op mijn met veel passie geschreven motivatiebrieven? Zal ik nog een uitzendbureau bellen of ze nog een leuke functie voor me hebben? Ga ik vrijdagochtend naar mijn moeder op de

stoofvlees pan keuken

heb ik het goede recept?

koffie? Zal ik haar bellen? Wat gaan we dit weekend allemaal doen? De grote witte loungebank van het balkon gaat een paar huizen verder. Wij willen iets kleins, iets wat je zelf kunt verschuiven ook al heb je last van je rug en artrose in je handen bijvoorbeeld (realistisch). Tillen doen we niet; dat laten we doen.

gedachten ordenen

… geen woorden nodig toch?

Mijn ogen dwalen naar mijn nieuwste boek ‘Filosofie voor dummies’.  Zal ik die pakken en tegelijkertijd een broodje eten? Misschien krijg ik antwoord op grotere vraagstukken in het leven die iedere avond weer bij me komen als ik in slaap wil vallen. Juist op het moment dat ik mijn gedachten eigenlijk al geordend moet hebben.

Zal ik alles opschrijven zodat ik het later kan analyseren? Onbegonnen werk … mijn hersencellen zitten gewoon vol en zijn continu in beweging. Hoe gaat het bij jullie in die hersenpan? Chaotisch of geordend? Zie je er aan het eind van de dag ook zo uit?

8 reacties

 1. Greet

  Ik wandel…vooral omdat mijn hersenen dan juist stil worden.

  • Herma Westerdiep

   wandelen is heerlijk. ook als je een goed gesprek wilt voeren is het fijn om te wandelen. vandaag was ook weer een topdag. wij hebben gefietst en genoten van de eerste zonnestraaltjes.

 2. Nicole Orriëns

  Heel herkenbaar. Ik mediteer daarom elke ochtend met de Headspace app. Daar leer ik dat ik niet moet willen dat mijn gedachten stoppen, omdat dit zinloos is. En ik leer om er naar te kijken als wolken die voorbij drijven, zonder er in mee te gaan : )

 3. Ximaar

  Weinig last van. Goed slapen en veel dromen. Tijdens het dromen worden de hersenen gedefragmenteerd en word ik opgeruimd wakker.

  • Herma Westerdiep

   kun je zelf beïnvloeden of je droomt? soms droom ik nl heel veel maar soms kan ik me ook helemaal niets meer herinneren.

   • Ximaar

    Zo ver ik weet worden alleen dromen aan het eind van de slaap herinnerd. Ben verder geen expert op dat gebied. Kan wel m’n dromen bijsturen en weet ook vaak dat ik aan het dromen ben.

    • Herma Westerdiep

     Hier ga ik me eens in verdiepen. Ik weet alleen dat je je smorgens na je slaap niet moet bewegen en dat je op die manier het beste je dromen kunt herinneren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑