wijnglazen ondergaande zonFoto’s maken met je telefoon. Het gemak van je smartphone is ongekend. Het scheelt ruimte in je tas en knoeien met sluitertijden, statieven en flitsers. Je kunt de foto ook nog eens heel snel delen. Uiteindelijk gaat het om het plaatje, om het vastleggen van een uniek moment.

Foto’s maken met je telefoon

telefoon samsung

blij mee …

Mijn Samsung (telefoon/camera) gaat eigenlijk overal mee naar toe. Agenda, e-mail, social media maar zeker ook het gebruik van de camera vind ik handig. Mijn (onze) leukste momenten wil ik graag (zo snel mogelijk) vastleggen voor mijn blog maar ook voor het thuisfront.  Daarom maak ik veel foto’s. Herinneringen vastleggen zodat we ze later eens een keer terug kunnen kijken.

Foto's maken olie 5w40

5W40 … niet vergeten

Maar ook voor praktische zaken. Als ik op pad moet om olie voor de motor te kopen bijvoorbeeld. Vooral als je je boodschappenbriefje regelmatig thuis laat liggen.

Instellingen en apps kiezen

zeemeeuw meerpaal zon

gewoon proberen

Vooraf zou je er goed aan doen om alvast te lezen wat de camera op je telefoon zoal kan. Meer dan je denkt. Welke functies kom je tegen en welke instellingen heb je. Welke apps passen dan het beste bij jouw wensen? Wat doe je bij regen of juist veel zon. Maak je veel foto’s voor Instagram? Op internet en ook op YouTube zijn genoeg informatiefilmpjes die je alles in hapklare brokken uitleggen.

Tip 1 – Onderwerp

foto's maken bloempot

door de knieën

Kijk naar het onderwerp. Zet het onderwerp niet altijd in het midden. Laat het van de situatie afhangen. Ga eens door de knieën of klim op een muurtje. Ga er desnoods boven hangen. Schuin of uit de losse pols. Kijk dus naar het onderwerp vanuit een ander perspectief. Laag bij de grond; de horizon recht.

Tip 2 – Niet bewegen

Foto's fietsstuur bloemen

stilstaan bij het fotograferen

Het belangrijkste is om je telefoon goed stil te houden. Lopend foto’s maken werkt niet zo goed. Je krijgt snel onscherpe foto’s. Probeer je telefoon met beide handen vast te houden. Dichtbij je lichaam; je elleboog en bovenarm tegen je aan. Wacht ook even als je een foto hebt gemaakt. Haal je vinger van de ontspanknop. Als de foto verschijnt weet je zeker dat de foto voltooid is. Controleren om teleurstellingen te voorkomen.

Tip 3 – Wasknijpers

bord zwemmer

wasknijpers of iets anders

Je hoeft niet alleen de lokale kerktoren te fotograferen. Je kunt ook de mensen van een bepaalde stad of streek op de foto zetten. Dit geeft vaak extra sfeer. Het nadeel is dat je wel moet vragen of je iemand op de foto mag zetten. Niet iedereen is hier nl. van gediend. Lukt dat niet kun je voor een thema kiezen. Deuren, straatnaamborden of wasknijpers. Voorbeelden genoeg te vinden. Maak een foto door je wijnglas, blaas zeepbellen of gebruik een reflecterend oppervlak. Laat je object er uit springen.

Tip 4 – Vieze lens

verkeersbord moddergat

vieze lens

Houd je lens netjes. Ik heb wel eens een paar foto’s gemaakt waarop ik later pas zag dat de lens vies was. In je tas of broekzak wordt je lens vies of stoffig door vingerafdrukken, zandkorrels of pluisjes. Op de nieuwste telefoons krijg je trouwens een melding dat je de lens schoon moet maken. Handig. Strepen of vlekken over je foto verpesten je foto’s. Wel er op letten hoe je je lens schoonmaakt. Wrijf niet roekeloos met een tip van je blouse over de lens. Pak een microvezeldoekje en zorg voor wat ademcondens. Anders is de kans op krassen groot.

Tip 5 – Lichtinval

ondergaande zon

romantisch silhouet

Het mooiste moment van de dag (qua lichtinval) om foto’s te maken, is rondom zonsopgang en zonsondergang. Op die momenten kun je dus ook tegen de zon in foto’s maken. Dit geeft zachte en romantische schaduwen. De kleuren van de achtergrond (de zon) worden geel, oranje en/of rood. Kies een object dat herkenbaar is. Creëer vervolgens een mooi silhouet. Bijvoorbeeld mensen, schepen of iets uit de natuur. Het nadeel van rond het middaguur foto’s maken is dat de zon dan hoog aan de hemel staat. Je hebt dan vaak hard of scherp licht met donkere schaduwen. Probeer eens een zonnebril voor je lens te houden.

Oefenen en gewoon doen

Veere

Veere

Als je vaak foto’s maakt krijg je wel door wat je leuk vindt en wat niet. Oefenen en geduld dus.  Laat vooral je eigen gevoel spreken. Foto’s maken kan iedereen. Met een telefoon in het donker fotograferen gaat je niet lukken. De flitsers zijn vaak niet toereikend. Gebruik ook zo weinig mogelijk digitaal inzoomen. Je ziet veel ruis in het beeld. Je telefoon haalt het onderwerp niet dichterbij maar vergroot alleen het digitale beeld. Loop naar het onderwerp toe of pak op die momenten een digitale camera.

foto's laptop met tekst

mijn werkplek

De herinneringen die je vastlegt zijn ongeacht het resultaat, van onschatbare waarde.