Financiële veranderingen. Als je ouder wordt ben je je steeds meer bewust van je financiële toekomst. Het grote genieten zou over een paar jaar kunnen beginnen. Je pensioen komt met rasse schreden dichterbij. Zorg voor een toekomstplanning. In het kort alvast wat aandachtspunten van 2017.

Hypotheek en huis

huis op groen grasAls je een huis wilt kopen in 2017 moet je dieper in je eigen buidel tasten. Dit heeft te maken met het maximale leenbedrag. Laat je goed (onafhankelijk) voorlichten. Het tweede inkomen telt wel zwaarder mee in de berekening. Wees daar voorzichtig mee als je van plan bent om je gezin ooit uit te breiden. Mocht een van beide ouders onverwacht thuis moeten blijven (financiële tegenvaller dus) is het handig als je financieel wat ruimer in je vel zit. De voorrangsregelingen bij sociale woningbouw veranderen, huurtoeslag gaat voor vrijwel iedereen omhoog en de huurverhoging is maximaal 2,8%.

Kinderen

kinderen en financiele situatieDe vooruitbetaling van de kinderopvangtoeslag is hoger geworden. Dit kan best een financiële meevaller betekenen. Op dit moment krijg je minimaal een derde van de kosten voor kinderopvang vergoed. Houd er rekening mee dat de uurtarieven in de opvang omhoog gaan. Stop dit extraatje dus niet direct in je portemonnee. De kinderbijslag gaat samen met het kind gebonden budget, ook iets omhoog. Als je weinig inkomen hebt kun je gebruik maken van dit kind gebonden budget.

Financiële veranderingen in de AOW

kunstgebit met geldDe AOW leeftijd gaat weer omhoog. Dat weten we al maar houden hier nog niet altijd rekening mee. Als je eerder wilt stoppen met werken moet je dus langer overbruggen. Vorig jaar begon de AOW uitkering met 65,5 jaar. Dit jaar moet je 3 maanden langer wachten. Kijk naar je pensioen en laat je eventueel voorlichten. Als er een zgn. pensioengat ontstaat kun je onder bepaalde voorwaarden een overbruggingsregeling krijgen. Laat je niet (onaangenaam) verrassen als het zover is. Probeer voor jezelf eens een lijstje (per maand en op jaarbasis) te maken wat je kosten nu en in de toekomst zijn. Variërend van de kosten voor de kapper tot de aanschaf van een auto. Schrijf alles op. Dit geeft je meer inzicht in je eigen financiële plaatje.

Zoals je kunt lezen zijn er geen grote veranderingen. Voor leaseautorijders verandert er wel het een en ander. De bijtelling voor hybride auto’s vervalt in fases. Wij rijden beiden niet in een lease auto (zeker geen hybride) en zijn blij met de (lichte) daling van de motorrijtuigenbelasting. High-speed e-bikes krijgen een brommerkenteken en de kosten voor een rijvaardigheidsonderzoek moet je nu helemaal zelf betalen. geld in broekzakKleine spaarders en ouderen met een inkomen (onder modaal) kunnen een meevaller verwachten.

Er zijn een paar kleine veranderingen in de inkomstenbelasting; het Nederlandse schijvenstelsel. De vierde schijf wordt iets later bereikt maar in de tweede en derde schijf moet iets meer worden betaald. De maximale duur van de WW wordt stapsgewijs ingekort. Het afgelopen kwartaal was dat maximaal 34 maanden. Dit zal in april 2019 nog maar 24 maanden zijn. De transitievergoeding stijgt naar max. 77.000 euro (of max een jaarsalaris als je meer verdient). De prijs van een paspoort en ID-bewijs stijgt maar als je langer dan 12 uur geen internet of stroom hebt, heb je recht op een vergoeding. Het heft het ander weer op.

Schenkingen en vermogensheffing

geldkistje met geld er voorDe zgn. ‘jubelschenking’ komt weer terug. Je mag één keer een schenking doen aan iemand tussen de 18 en 40 jaar. Aan je kinderen bijvoorbeeld. Belastingvrij. De ontvanger moet dan wel het ontvangen bedrag binnen twee kalenderjaren besteden aan een eigen huis (kopen, hypotheek aflossen bijv.). De vermogensrendementsheffing wordt aangepast. De overheid gaat er hierbij van uit dat belegd vermogen meer opbrengt dan sparen. Kleinere vermogens (onder de 100.000 euro) zijn minder kwijt aan de heffing.

 

Bereid je dus goed voor op je financiële toekomst. Een gewaarschuwde vijftigplusser telt echt voor twee!