Fileleed VijftigenmeerFileleed. Het verkeer in Duitsland liep ook dit jaar weer gierend vast. Constipatie op de Duitse autobaan. Diepe rimpels in je voorhoofd na een dag rijden. Snelwegkarma. Straks ook nog met z’n allen tol betalen voor deze vakantie-ellende. Delen we massaal onze frustratie met de Duitse minister van Verkeer? Doen zeg ik.

Fileleed op vakantie

Fileleed Munchen

Geen sprake van lekker opschieten.

Italië was ook dit jaar onze vakantiebestemming. La Dolce Vita. Van Noord Nederland, via Leer naar de Oostenrijkse grens ging onze autotocht over dit ooit zo geliefde Duitse asfalt. Herinneringen aan snel rijden, opschieten, kilometers maken, schone parkeerplaatsen, zo goed als geen tunnels, en her en der een prachtig uitzicht. Duitsland had het allemaal. Dat was in de tijd van de gebroeders Jacob en Wilhelm Grimm. Sprookjes uit de oudheid. Zij hoefden niet door deze trechter van ellende. Net als de overgang en aderverkalking: Het duurt het vaak jaren voor de problemen zichtbaar zijn.

Zweet in de bilnaad

Fileleed wegwerkzaamheden

Fileleed in oranje kleuren. Nieuw sprookje?

Stoppen, stilstaan en wachten. Automobilisten die de gekste fratsen uithalen. Dat er niet meer ongelukken gebeuren is een wonder. Kampers en caravans die zonder schaamte op de snelste baan gaan rijden om een inhalende vrachtauto tergend langzaam te passeren. Spiegels gebruiken ho maar. Snel naderende auto’s worden niet in deze inhaal-beslissing meegenomen. Wij zaten regelmatig met het zweet in de bilnaad af te wachten of er zich een Mercedes, Maserati, of Bentley (of allemaal tegelijk) in deze conservenblikken voertuigen zou(den) boren. Veelal grijs getinte haardossen achter het stuur. Vaak slaperig in elkaar gezakt, stijve nek en een plakje zelf gesmeerd brood in de hand. De bijrijder (vaak grijs gekruld) voorziet deze bestuurder, tijdens het rijden in de file, van zelf gezette (Nederlandse) koffie. Ik voel hier inspiratie voor de nieuwe generatie gebroeders Grimm.

Baustellen, mannelijke bipsdecolleté en andere ergernissen

Fileleed vijftigenmeer

Asfalt puinhoop

Wij rijden niet op zwarte zaterdag, wij rijden niet in het weekend en niet in het hoogseizoen. Gewoon op een woensdag in juni. Dus bij deze: een gewaarschuwd mens telt voor heel veel files. Ga niet langs Keulen, probeer de rondweg van München te mijden en ga niet langs Ulm, Stuttgart, Berlijn, Dortmund, Hamburg, Wuppertal, Bonn, Nürnberg, Karlsruhe, Frankfurt enz. enz. Je kunt, bij wijze van voorzorg en schrale troost, complete file- en baustellenkaarten downloaden van het internet.

baustellen vijftigenmeer

Duitse autobaan

Dan de Baustellen. Je wordt er helemaal gek van. Knettergek kan ik je zeggen. Om de gemiddeld twintig kilometer kom je de borden tegen. Vaart minderen, dus iedereen gaat als een gek op de rem en veroorzaakt de volgende file. Weer zweet in de bilnaadmomentjes. Je wordt gedwongen om via een scherpe bocht, over super smalle strookjes tussen in oranje aangegeven stippellijnen te gaan rijden. Tussen grauw ijzer en grijs beton. Je ziet het profiel van de sexy Crocs van de vrachtwagenchauffeur van dichtbij, naast je. Knieën in de lucht, voeten op het dashboard en witte benen onder een net te strakke (of nog erger: te ruime) zomerse korte broek. Oranje plastic hesje aan de stoel.

Wegwerkers vijftigenmeer

Oranje hesjes en korte broeken.

Moe en verveeld. In de nog spaarzame open stukjes uitzicht zie je enorme puinhopen langs de weg met heel veel (ook in korte broek en plastic hesje), zwetende wegwerkers. Velen met harig bipsdecolleté. Ook dit leidt weer tot massaal remmen. De alarmlichten aan om de achterop rijders te waarschuwen is er tegenwoordig niet vaak meer bij.

Snelwegkarma

Op internet vond ik de term: Snelwegkarma … Je houdt het niet voor mogelijk. Hier worden naast het verbeteren van je snelwegkarma ook nog een paar tips gegeven als je in de file staat. Geleerden hebben hier wellicht dagen over nagedacht.

  • Volg de adviezen op de matrixborden. Je kunt niet anders want een ongeluk ligt op de loer. Je wilt niet afgevoerd worden in een ambulance en gefilmd door een batterij camera’s die boven de weg hangen. Alleen een helikopter kan je redden.

    Matrixborden vijftigenmeer

    Matrixborden … standaard aanwezig.

  • Ritsen. Daar ontstaan de meeste files door. Auto’s, vrachtwagens en andere vakantiegangers die elkaar het leven zuur maken om een paar meter te winnen. Vingergebaren (je staat immers bijna stil) en andere verwensen die geen uitleg nodig hebben vliegen tijdens dit stressvolle ritsen, onder de matrixborden door.
  • Constante snelheid behouden. Oei; dat is een perfecte tip. Bedoel je dan de snelheid die je eigenlijk mag rijden of bedoel je de snelheid die in de file zo (constant) tussen de 10 en 20 km/u bedraagt? Dit is ongeveer 200% minder km/u dan bij vertrek ingepland. Je ingebouwde navigatiesysteem blijft de verwachte aankomsttijd maar naar een later tijdstip bijstellen. Tot grote frustratie van je inwendige mens (geestelijk en lichamelijk).
Vielen Dank vijftigenmeer

Vielen Dank

Minister van Verkeer en digitale infrastructuur

Gaan we massaal een nette en ietwat strenge brief schrijven aan meneer Alexander Dobrindt? Nog tot 2019 hebben we ook nog de tijd om ons gal te spuwen over de in te voeren tol voor de 13.000 km aan asfalthobby c.q. wegennet. Misschien bedenkt iemand eens iets anders dan het voorstel om met het openbaar vervoer te gaan of de vervuiler te laten betalen … gewoon iets creatiefs.
Zie bijvoorbeeld het filmpje van Johan Cruijff. Zooooo makkelijk kan het zijn.

Conclusie: Ga niet door Duitsland. Laat die curryworsten en lederhosen links liggen. Ga fietsen of rijd via Finland, Antarctica of Rusland.