jonge zwanenOok in Nederland leven we de etiquette na. Misschien voor sommigen de ver van m’n bed show maar ongeacht krijg je heel wat mee van thuis. Voor onszelf en de mensen om ons heen is het fijn als we iets van elkaars manieren afweten.

Etiquette bij een begroeting

etiquette en handen schuddenIn de Westerse samenleving begroeten we elkaar meestal met een handdruk. Non-verbaal. Je zegt je naam, kijkt de ander kort aan (ook per cultuur verschillend) en geeft een stevige, snelle handdruk. Eventueel met een knuffel of een klap op de schouder. Wees niet dominant, geef geen slappe hand. Niet extra lang vasthouden maar zeker ook niet zo sterk dat de ander een zere hand aan de begroeting overhoudt. Als we goed bevriend zijn, of bij familie, geven we nog drie kussen. Ook het even aanraken van elkaars rechtervuist komt voor (‘boks’).

Vreemden begroeten

beerVreemden spreken we aan met meneer en mevrouw en onze naasten bij de voornaam. In het Midden Oosten geven mannen, die elkaar kennen elkaar, ook een hand maar vrouwen mogen dat weer niet. In Japan is het de gewoonte om een buiging voor elkaar te maken. Het ligt een beetje aan de status van de persoon hoe diep of lang de buiging is. Egyptenaren schudden hun hoofd. In Oost-Aziatische landen is het geven van een zoen bij de begroeting hoogst ongebruikelijk.

Dineren

bestekIn Nederland geldt toch best wel een formele manier van tafelen. We eten bijna alles (uitzondering bijv. oesters, gamba’s, vlees met botjes) met mes en vork. Zelfs ons brood. Het ligt er natuurlijk ook een beetje aan met wie je bent en waar je bent.  Het eten met twee handen naar je mond brengen is absoluut not-done. Misschien heb je een keer tijdens een opleiding iets over etiquette geleerd en kun je dit toepassen. Onze tafelmanieren zijn doorsnee Europees. De mannen blijven staan tot alle vrouwen zitten en soms heb je te maken met een tafelschikking. De etiquette aan tafel is nog veel uitgebreider maar vaak wordt dit niet meer toegepast. Voor Marokkanen (en in veel andere Islamitische landen) is het eten ook een belangrijk sociaal moment.  Daarom eten ze vaak samen van grote ronde schalen. Iedereen pakt het eten met de rechterhand (rechts is het symbool van het goede).  Mannen en vrouwen eten apart.

De tafel- en bestekcommunicatie heb ik altijd leuk gevonden. Een paar handige tips:

  • Leg je bestek nooit  terug op tafel; ook niet als je even pauzeert. Zeker niet met de punten op de rand van het bord waarbij de stelen op tafel liggen. Leg je mes en vork gedeeltelijk gekruist op je bord. De stelen naar het uiteinde van het bord. Het snijvlak van het mes wijst naar jou toe. De tanden van je vork wijzen naar beneden. De tanden van de vork liggen over het snijvlak van het mes.
  • bord en bestekBen je uitgegeten: Leg  je mes en vork diagonaal op je bord, van linksboven naar rechtsonder. Het mes bovenaan en de vork er net onder. De steel wijst naar rechtsonder op je bord, de vork en het snijpunt van het mes naar linksboven. De tanden van de vork wijzen naar boven.
  • Ontvouw je servet en leg hem losjes op je schoot. Niet als een slabbetje in je overhemd proppen dus. Veeg in ieder geval nooit het bestek er mee schoon. Na afloop van de maaltijd niet als een prop op je bord leggen maar losjes opgevouwen aan de linkerkant. Eigenlijk gebruik je een servet alleen maar om je kleren te beschermen tegen gemorst voedsel.
  • In principe begin je pas met eten als de gastheer/vrouw het bestek oppakt en begint. Spreek niet met volle mond. Reik niet over de tafel en prak je eten niet. Gebruik water om je mond te spoelen en doe dit vooral niet met wijn.
  • Als je klaar bent met eten schuif dan je bord niet van je af. Laat het gewoon staan.

Conclusie:

Maarrrrr … je hoeft je hier niet aan te houden natuurlijk. In sommige gevallen (bijvoorbeeld in zakelijk gezelschap) zal het je wel een goede eerste indruk* bezorgen. Kom op tijd probeer het gesprek aan tafel gaande te houden en mijd gevoelige onderwerpen. Als je niet zeker weet hoe het hoort, kijk dan naar je mede tafelgenoten of kies een makkelijk te eten gerecht. Je wilt toch echt niet voor een holbewoner worden aangezien. Geniet vooral van het eten en nog meer van (hopelijk) goed gezelschap.

*Good manners will open doors that the best education cannot.