Vijftigenmeer

Zomer: de periode waarin het te warm is om te doen waarvoor het in de winter te koud was

Elektrische fiets is voor mij een verfrissende uitvinding

 

deprimaandag fietsen bloemen

Elektrische fiets. Voor mij een stap in de goede richting als het op bewegen aankomt. Alleen maar wandelen is ook saai. Ik fiets op een oude e-bike maar ben er nog steeds heel erg blij mee.

Elektrische fiets

fiets vakantie vrije tijd weiland

lekker ontspannen

Laten we eerst even duidelijk stellen wat het verschil is tussen een elektrische fiets en een e-bike. Beide termen worden namelijk regelmatig door elkaar gebruikt. De huidige generatie elektrische fietsen zijn fietsen met trapondersteuning. Een  e-bike daarentegen, komt vooruit zonder dat je hoeft te trappen. Eigenlijk een soort nieuwerwetse snorfiets. Weet je nog wel? Die lachwekkende Spartamet waar die ene belachelijke tante op reed? De e-bike zit qua vermogen tussen een fiets en een brommer in. Je moet ook ouder zijn dan 16 om op een e-bike te mogen fietsen.

Groene energie?

fiets bloemen bladeren

mijn bolide

Wat maakt dit apparaat dan zo populair? Gaat het om het milieuvriendelijke aspect? Geen Co2 uitstoot? Groene energie? Hoezo? Er is waarschijnlijk een fabriek gebouwd om de accu’s te maken? Die moeten dan op hun beurt weer gerecycled worden. Nee … ik rijd ook nog eens in een benzine verslindende auto en ga af en toe met het vliegtuig op vakantie.  Dat is dus niet de ultieme reden waarom ik op een elektrische fiets door de streek toer.

Kort (persoonlijk) rijtje met voordelen

 1. Je hoeft niet tegen de wind in te fietsen. Geen humeur verlies tijdens een fietstochtje. Als ik tegen de wind in moest fietsen werd ik uitermate geïrriteerd; zeg maar gerust zo chagrijnig als een spin. Op de heenreis tegen de wind in en op de terugreis nog een keer. Zo typisch Nederlands.
 2. Geen zweet op je rug of kloppende slapen als je op je bestemming aankomt. In mijn geval een hoofd als een overrijpe tomaat. Niet zweten als je tegen een heuveltje op moet. Als je in Groningen fiets moet je natuurlijk wel de hellingen (…) van de Hondsrug trotseren. Met je elektrische fiets kun je gewoon lekker rustig door blijven trappen langs het stroomlandschap van de Drentsche AA en het Westerdiep. Met ondersteuning.
 3. Als je begint met fietsen heb je wat extra kracht nodig. Na een paar seconden kom je dan ineens als een speer vooruit. Wil je (gemiddeld) 25 kilometer per uur fietsen, is dit een peulenschilletje.
 4. Gezond bezig. Omdat ik nu plezier aan het fietsen beleef pak ik sneller de fiets om boodschappen te doen of een kopje koffie bij een lieve vriendin te gaan drinken. Dit geeft in je hoofd ook weer een rustig en fijn gevoel. Het mes snijdt weer eens aan 2 kanten.
  fietsstuur bloemen

  stilstaan bij het fotograferen

  Alhoewel de meeste bussen in het streekvervoer, zijn uitgerust met airco is het fietsen toch fijner dan strak tegen je medepassagiers aan te zitten in de zomer. Sommigen douchen zich iets vaker dan de ander om het maar netjes te zeggen. Daarbij komt het probleem dat er in Harkstede zo goed als geen bussen meer rijden.

 5. Het scheelt je ook nog eens een heleboel geld. Alhoewel je een tijdje de auto moet laten staan om je benzinekosten er uit te halen, zou het toch een stimulans kunnen zijn. Je elektrische fiets heeft ook nog eens een lange levensduur.
 6. Al met al kun je langere afstanden fietsen. Normaal gesproken zou ik er niet aan denken om kilometers te vreten. Met mijn elektrische fiets is dat echter zo gepiept.

Wijn, chocola en een stoffig imago

elektrische fiets

kilometers maken

Het nadeel is wel dat je minder calorieën verbrandt. Je zult verder moeten fietsen om die reep chocola of dat heerlijke glas wijn er weer af te fietsen. Inmiddels weten we dat je van sporten niet afvalt dus zul je gewoon door moeten blijven drinken of minder moeten gaan eten. Bovendien geldt de regel: hoe meer gewicht de fiets moet verplaatsen hoe korter de actieradius van de accu wordt. Het stoffige imago kun je op deze manier wel proberen kwijt te raken. Leuke bloemslinger om je stuur of een vrolijk  kleurtje. Kijk eens in de winkels om je heen; er staan super hippe modellen op je te wachten. Bakfietsen en zelfs vouwfietsen.

wijnglazen ondergaande zon

gewoon fietsen en wijn drinken

Nu vind ik vouwfietsen bijna hetzelfde als een afritsbroek maar ik kan me voorstellen dat je verslaafd bent aan het elektrische fietsen en je dus een handzaam model meeneemt op je vakantie in het winderige Nederland.

 

 

… en je weet het: een vrouw zonder man is als een vis zonder fiets.

8 reacties

 1. Om met dat laatste te beginnen, een beetje rare spreuk… Citaat van Gloria Steinem (feministe), ik begrijp wel wat er bedoeld wordt, maar is jouw lieve P. het daar ook mee eens? 😉

 2. Ik heb sinds een half jaar ook een elektrische fiets. Ik ben er vandaag op naar mijn werk gereden, op 15 km afstand van huis. Ik denk dat ik anders de trein en de bus had genomen. De voordelen van de fiets die ik zie:

  1. Ik beweeg méér dan wanneer ik het OV had genomen.
  2. Ik kan flexibeler komen en gaan – hoef geen rekening te houden met bus- en treintijden (en voor autorijders: met files oid) en kan dus aankomen wanneer ik wil en vertrekken naar huis wanneer het werk klaar is.
  3. Het is goedkoper dan het OV (op de lange termijn dan… de aankoopkosten moeten er eerst uit, natuurlijk).
  4. Het is veel leuker dan het OV. Vandaag gezien: kleine gansjes, een kanaal met (nog groen) gras ernaast, een bijzonder kasteel wat blijkbaar omgebouwd is naar kinderdagverblijf.

 3. Wij, partner en ik, fietsen erg veel. Als we camperen nemen we fietsen mee. De laatste paar keer in Groningen, camping bij Appingedam! Heerlijk gefietst (dagelijks zo tussen de 30 en 50 km). We hebben geen electrische fiets maar wel een goede fiets met derailleur en heel veel versnellingen en daarmee is het prima te doen, voor ons.

  • Groningen is prachtig he? Met de auto, de motor maar ook met de fiets. Eindeloze vergezichten en schitterende dorpjes. Ik denk dat je op een ‘gewone’ fiets je spieren en conditie beter onderhoudt maar voor degene die iets relaxter wil fietsen is de elektrische fiets een uitkomst.

 4. Hé, dat wist ik dus niet. Ik dacht dat een e bike en een elektrische fiets hetzelfde waren. Alleen dan met een Engelse naam. Weer wat geleerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑