Vijftigenmeer

Elk doosje rozijnen is het trieste verhaal van druiven die wijn hadden kunnen worden

Droge huid, gebarsten lippen en schilferige handen

hand wassen in artikel over droge huidDroge huid. We kennen het gevoel. Het gezicht strak, brandende lippen en de handen stroef en ruw. Soms met jeuk en schilferen. Of zo rood als een tomaat. Onze nachtmerrie is een craquelé aanblik; een soort modderachtige laag die breekt als je begint te lachen. Hoe kom je er aan en hoe kom je er weer af?

Droge huid, lipiden en huideiwitten

geckoNatuurlijk kan een droge huid verband houden met eczeem, psoriasis of ichthyosis, maar ook het gevolg zijn van een virus of bacterie. Bij aanhoudende klachten is het verstandig om de huisarts te raadplegen.  Vaak ontstaat een droge huid door een verkeerde verzorging of erfelijke aanleg. Troost je; er zijn maar weinig vrouwen met een normale huid. In (vooral) de winter en ook in de zomer onttrekken resp. kou, centrale verwarming, airconditioning en helaas ook luchtverontreiniging, vocht aan onze huid.

oude handen op een pianoDoor een tekort aan vocht en huidvet ontstaan kleine scheurtjes in de hoornlaag. De beschermende lipiden en huideiwitten raken beschadigd. Dit vettige mengsel en talg moet juist de bovenste lagen van onze huid voeden (koesteren). Tijdens de winter, bij schraal weer en bij de centrale verwarming ontstaat een relatief laag vochtigheidspercentage waardoor je huid (nog) meer vocht verliest. Als je maar lang genoeg uitdroogt, verliest je huid ook de mogelijkheid vocht vast te houden. Als je dan 80 bent, zie je er uit als uitgedroogd schuurpapier. Voor alle duidelijkheid: Dat is nog erger dan gewoon schuurpapier.

Niet likken aan droge lippen

lippen met 2 appelsAls je in de overgang bent is vocht een ‘hot item’. Tussen je borstelige wenkbrauwen en grote teen droogt alles uit. Je verliest je elasticiteit. Je lichaam voelt soms aan als een stramme woestijnrots. Droge lippen tijdens het vriesweer krijg je er gratis bij. Als je dan ook nog eens gaat likken aan je lippen verdampt het vocht en drogen je lippen nog meer uit. In je speeksel zitten stofjes die zorgen voor extra uitdroging. Scheurtjes zijn het gevolg van brekend lippenrood. Je ziet er dan niet bepaald fraai uit. Rode, zachte, volle lippen zijn altijd nog een teken van vrouwelijkheid (vruchtbaarheid). Hartstochtelijk zoenen, praten en lachen kun je met geschilferde lippen op je gortdroge buik schrijven. Niet likken maar smeren dus.

Wat doe je vooral niet?

glazen wijnAls je het beschermende laagje veelvuldig wegwast door riant zeep en/of shampoo te gebruiken of langdurig doucht met te heet water, beschadig je je huid. Overdaad schaadt, ook bij het reinigen van je huid. Verzorg met mate. Scrub niet meer dan eens per week. Vermijd krachtig afdrogen. Zorg voor een mild (ietwat vochtig) klimaat in huis en houd de kamertemperatuur zo laag mogelijk. Je voorkomt op deze manier dat je oppervlakte cellen uitdrogen. En dat willen we niet. Veel drinken is altijd goed maar vult het vocht in de huid heus niet aan. Het passeert je lichaam te snel om invloed op je huid te hebben. Weer een fabeltje. Dat extra glas wijn ’s avonds heeft geen genezend effect dus.

essentials olie voor handenSmeer je huid in met vaseline achtige crèmes (bijvoorbeeld cetomacrogol- of lanettecrème). Glycerine (vocht inbrengend en vochtvasthoudend), hyaluronzuur of collageen (vochtvasthoudende eigenschappen), plantaardige gezichtsolie (jojoba-, argan- of cactusvijgolie of amandelolie) of lanoline. Anders in ieder geval een herstellende crème die vocht en vet aan de huid toevoegt en geen parfum of alcohol (bijv. denat) bevat.

Handen

handcrremes van de actionBesteed extra aandacht aan je handen. De huid op je handen is dunner dan de rest van je lichaam. Hier zit geen onderhuids vetlaagje. Draag in de winter handschoenen, vermijd aanraking met chemische stoffen en stop een tube handcrème (met SPF 30 – sun protection factor) in je handtas. Verstop ze bij het schoonmaken in een setje rubberen  handschoenen en stop je handen nadat je ze met een milde zeep hebt gewassen, vooral niet onder een droogblazer maar droog ze af met een schone handdoek of papier.

Heb jij ook een droge huid? Heb jij in de winter schrale of gebarsten lippen? Schilferige handen? Wat is je ultieme tip. Deel het met ons.

7 reacties

 1. Wat supergoed helpt is je huid voor het naar bed gaan insmeren met kokosolie.
  Boven de 25 graden is het vloeibaar en daaronder hard. Ik heb een pot naast mijn bed staan met een lepeltje er in om iets los te schrapen maar zodra het op je hand ligt smelt het. Na jaren kloven en handen te hebben als schuurpapier zodra het september wordt ben ik hiervan verlost. Een natuurlijk middel zonder chemische toevoegingen, mooier kan het niet.

 2. Eigengemaakte ‘zalf’ helpt het allerbeste voor onze droge eczeemhuid. Ik gebruik daarvoor dit recept http://gnowfglins.com/2013/03/13/nourishing-tallow-balm/
  Overigens bestaan er geen vochtinbrengende crèmes, het komt niet door de huidbarrière heen. Alles wat lekker smeert heeft aqua als ingrediënt en is daarmee slecht voor een droge huid.

 3. Het verbluffende van kokosolie is dat het geen vlekken geeft, je hebt er ook geen dikke laag van nodig. Je kunt er zelfs deodorant ( als hoofdbasis kokosolie) van maken. Dit wil ik ook nog eens proberen.

 4. Smeren, smeren, smeren…. Ik heb altijd een vettige lippenbalsem bij me, ook in de zomer. Liefst met uv-filter maar altijd zonder conserveringsmiddelen. Nog een tip; leen nooit maar dan ook nooit je lippenstift of balsem uit! Voor je het weet heb je een koortslipvirus (herpes) opgelopen.
  Waterproof make-up kun je heel goed verwijderen met olijfolie (gebruik nooit zeep), ik heb een prachtige fles in mijn badkamer staan. Resten olie direct verwijderen met een warme handdoek óf de volgende ochtend onder de douche (gooi dan ook direct je kussensloop in de wasmand…)

  • He … dat van die olijfolie wist ik niet. Zo makkelijk en altijd in huis. Tja, en dat van die lippenbalsem weet ik. Soms durf je geen nee te zeggen maar in dit soort gevallen is het risico veel te groot. Herpes is ontzettend besmettelijk en je komt er NOOIT weer van af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Vijftigenmeer