Vijftigenmeer

Geef zonder te onthouden, krijg zonder te vergeten

Citrusfruit en veel verzonnen verhalen

citrusfruitCitrusfruit. Val ik echt af als ik iedere dag een glaasje citroensap drink? Je leest het regelmatig. Wat een makkelijke oplossing voor al dat overgewicht. Waarom drinkt dan niet iedereen die ook maar een gram te zwaar is, zo’n wondermiddel? Zwemmen in citroensap met wonderbaarlijke effecten.

E nummers

citroen met visjeZoeken en lezen. Voor mij was wel het opmerkelijk om te lezen dat er E-nummers in citrusfruit zitten. Die E-nummers klinken bijna als een besmettelijke ziekte. Het E300 nummer dat wordt gebruikt voor vitamine C (ascorbinezuur) gaat bederf tegen. De schil van ons citrusfruit is vaak behandeld met een soort wax (E904, E914, E202 en nog wat andere chemische middeltjes). Daarom kun je je glanzende citroen en je mandarijntjes zo lang in de fruitmand laten liggen. Tip: Heel goed wassen (niet stiekem met je afwaskwast) voordat je de geraspte schil gaat gebruiken bij het koken.
Vaak zijn E-nummers meer een bewijs van goed gedrag dan dat ze gevaarlijk zijn. Dat mensen dik, ziek , druk of allergisch door E-nummers zijn geworden, is nog nooit bewezen. Gevalletje vooroordeel en massa hysterie.

Nog meer feiten en fabels

citrusfruit limoenFabel: Verkleint vitamine C je kans op verkoudheid? Niet echt. Dat vitamine C nodig is voor een goede weerstand weet iedereen. Dat valt in de categorie verstandig eten en drinken. Schijf van vijf. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat het extra slikken van vitamine C geen effect geeft. Als je je best zou doen en ongeveer 16 sinaasappels per dag eet,  doet je lichaam er heel wellicht iets nuttigs mee.

grapefruit partjeFeit: Grapefruit beïnvloedt de werking van bepaalde medicijnen en hun bijwerkingen. Ook bij chemotherapie. Dit klopt. Het is dan ook verstandig om bij het gebruik van die medicijnen en bij een chemo (in een tijdsspanne van ongeveer 24 uur) zo weinig mogelijk grapefruits, pomelo, ugli, of mineola’s te eten. In de bijsluiter van deze medicijnen staat al een waarschuwing. De grapefruit is (als je dit wilt weten) een kruising tussen de pompelmoes en de sinaasappel.

Afvallen

water met fruitCitroensap helpt dus niet met afvallen. Ook een fabeltje. Het lost geen vet op in je lichaam. Nooit bewezen. Het brengt je stoelgang ook niet op gang. Fabeltje. De pectinevezels waar de afvalgoeroes het over hebben zitten voornamelijk in de schil, de zaden en het vruchtvlees. Beter is het om de dag te beginnen met een vezelrijk ontbijt en een glas warm water. Goed voor de darmen en beter voor je gebit. Voor mij weer een gemiste kans. Niet afvallen van een glaasje citroenwater dus. Geen badkuip vol citroenwater. Morgen gewoon weer een kop koffie met een vers plak bruin brood (met pindakaas) van de warme bakker.

Informatie citrusfruit

sinaasappel met ijsCitrusfruit bestaat uit meer dan 1500 soorten en wordt voornamelijk geteeld in Zuidoost Azië. Ze behoren tot de wijnruitfamilie en bevatten veel vitamines, mineralen en fruitsuikers. Gelukkig bevatten ze geen ongezonde vetten en cholesterol. Als zwangere is het goed om citrusfruit te eten omdat het veel foliumzuur bevat (maar je kunt ook andijvie, spruiten of broccoli eten natuurlijk).  Niet te veel want dan krijg je last van tanderosie (dunner wordend glazuur).

 

Om af te sluiten met Mark Twain (1835-1910): De enige methode om gezond te blijven is te eten wat je niet wil, te drinken wat je niet lekker vindt en te doen waar je geen zin in hebt.

6 reacties

 1. Ivonne Melters

  19 april 2017 at 07:19

  Laat ik nu al maanden elke morgen een glas lauw warm water met citroensap drinken….. 🙁

 2. Het houdt wel je urine op peil, waardoor je de kans op blaasontsteking verkleint( mocht je daar gevoelig voor zijn)

 3. Ik word niet druk of dik van e-nummers, maar ik verdraag ze niet allemaal. Sulfiet niet (bekend verschijnsel bij astmapatienten), vanilline (voorhoofd onder de jeukende uitslag), en in vleeswaren zit iets waardoor ik bij bijna alle soorten jeukende uitslag in mijn hals en bij mijn kaken krijg. Het zijn geen allergieen, wel intoleranties.
  Die e-nummers zijn wel getest, maar vaak al lang geleden. En op gezonde, jonge mannen. Zoals nu bekend is reageren vrouwen, kinderen, ouderen vaak anders op stoffen. Ook zijn er geen combinaties getest.
  Het is niet zo dat ik alle e-nummers vermijd. Er zijn genoeg producten die ik lekker en makkelijk vind. Maar het liefst maak ik en eet ik met basisproducten.

  • Fijn dat je deze informatie met ons deelt. Ik denk dat er nog een hoop te onderzoeken valt. Zelf heb ik een probleem met het afbreken van medicijnen. Dit heet Cytochroom P450. Een zgn. gendefect. Is ook nog niet bekend bij iedereen. Levert mij een hoop duidelijkheid op; dank zij mijn geweldige huisarts en geweldige apotheek (‘t Hoogezand). Ik blog hier nog een keer over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2018 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Vijftigenmeer