Vijftigenmeer

Het leven van een mens is wat zijn gedachten ervan maken

Broodbakken; kant en klaar verpakt door meester-boulanger Robèrt van Beckhoven.

broodbakken biermandjeBroodbakken. De tijd is rijp. Ik waag me met kleine stapjes aan het brood bakken. Veel mensen gesproken die helemaal lyrisch zijn. De stoute schoenen aangetrokken en een verpakking met bierbrood mee naar huis genomen.

Broodbakken

broodbakken verpakking van bierbroodBierbrood is iets anders gewoon brood. Je maakt het namelijk met echt bier. In dit geval van Leffe. Dat staat op de verpakking. Braaf als ik ben, houd ik mij aan de bakregels.  Op de verpakking staat dat Royal Smilde dit samen ontwikkelde met deze meester-Boulanger. Bier is een spel van graan en water, en brood ook aldus deze broodprofeten.  Bingo. In dit geval hoef je alleen nog maar een flesje bier toe te voegen.  Robèrt heeft alles eigenlijk al voor me voorbereid. Hij is leuk en blijft leuk. Ik kan me nu al weer verheugen op de volgende uitzending van Heel Holland Bakt.

Geschiedenis

broodbakken inhoud verpakking

inhoud van de verpakking

Als je de boeken leest, leer je dat bierbrood niets iets nieuws is. Deze combinatie gaat al eeuwen terug. Men beweert al meer dan zevenduizend jaar geleden. Monniken brouwden hun eigen bier en bakten hun eigen brood (van bier). Ze maakten een pap van gerst en een soort tarwe en bakten daar het eerste bierbrood van. Dit was een belangrijke basis voor hun voedselvoorziening. Als ze zin hadden in bier, werd het ‘brood’ in water geweekt. Toevoegingen volgden later. Honing of kruiden. Bier was dus drinkbaar brood en brood werd gebruikt als eetbaar bier. Bijzonder vind ik eigenlijk. Gecompliceerd om uit te leggen. Moest het zelf een paar keer lezen om het te begrijpen. In tegenstelling tot nu kon je geen water drinken omdat dit meestal vervuild rivierwater was. Bier was veilig.

Hittebestendig mandje

broodbakken meelThuis heb ik de verpakking opengemaakt. Bloem in de mengkom en de deegmixerhaken erop. Bier op de bloem en gaan met die banaan. Het beslag moet in het bijgeleverde (hittebestendige) mandje. Tarwevlokken erover (ook bijgeleverd) en in de oven met dat brood. Nu zijn de ingrediënten met elkaar vermengd. In het kitje zit een hittebestendig mandje met een stuk bakpapier. Hier giet je het beslag in. Vervolgens strooi je er de bijgeleverde tarwevlokken over en het mandje kan nu, mijn voorverwarmde oven in. Tot mijn grote vreugde ruikt mij huis een paar minuten later, naar vers gebakken bierbrood.

Eindresultaat

broodbakken tarwevlokken erop

deeg in het mandje met de tarwevlokken erop

 

De structuur was prachtig, en de kleur ook. Vers en veerkrachtig. De korst lekker knapperig. Complimenten heren van Royal Smilde. Aangesneden (knisperend geluid …) en belegd met een beetje roomboter. Volgens mij een ultieme combinatie met een stoofpot in de herfst. Omdat ik zelf niet van bier houdt is het misschien niet zo lekker als ik had gehoopt. Dat kan ik alleen maar bereiken door straks met andere soorten brood aan de bak te gaan. Volgens mij is er keuze genoeg.

broodbakken klaar brood tarwevlokken

3 kwartier later ruikt het heerlijk

Ik houd jullie op de hoogte en houd me in de tussentijd graag aanbevolen voor tips en trucs.

broodbakken plakjes bierbrood

smullen maar

2 reacties

  1. Dag Herma,
    Kijk eens bij de volgende blogs, carolinebrouwer.blogspot.com en uitdekeukenvanarden.blogspot.com deze dames zijn geweldig als het op brood bakken aankomt. Laatstgenoemde geeft ook workshops, misschien is dat wat voor jou? Er wordt met pure ingredienten gewerkt en het water loopt je bij voorbaat al in de mond. Om meerdere redenen zijn deze blogs de moeite van het lezen en kijken waard, echt genieten! Pas op: de blogs zijn verslavend haha. Doe er je voordeel mee.

    • Geweldig. Dank je voor de tip. Ik ga kijken, rondneuzen, misschien wel een workshop volgen … en zal mijn voordeel er mee doen! Alhoewel de workshop van Levine in de buurt van Rijswijk gegeven worden en Groningen-Rijswijk best ver is voor een broodje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑