Regen in September ... dan valt Kerst in December

Blue monday zeg maar ‘de’ blauwe maandag 2020

blauwe maandagBlue Monday komt er aan. Blauwe maandag valt dit jaar,  op maandag 20 januari. De meest deprimerende dag van het jaar; en we zijn nog maar net met 2020 begonnen. Heb jij ook last van deze grauwe dag in januari?

Blue Monday

blauwe roos

somber of depressief

Op deze derde maandag in januari overvalt ons allemaal een soort intens verdriet. Aldus de pers. We beleven het verdriet van de mislukte voornemens in de donkere dagen na Kerst,  we zien ons treurige banksaldo slinken en ga zo nog maar even door. Volgens mij niet echt wetenschappelijk onderbouwd maar blijkbaar komt ‘dit gedrocht’ ieder jaar terug.

Maandag is sowieso bij de meesten van ons niet de meest favoriete dag van de week. Maar dat zou toch niet hoeven te leiden tot een depressie. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik niet somber wordt van een maandag in januari. Het verschil tussen somberheid en depressie is daarbij van wezenlijk belang. We voelen ons allemaal wel eens somber of verdrietig. Maar bij een depressie zijn deze gevoelens heftiger en duren ze veel langer. Kort uitgelegd: Het leven heeft bij een depressie z’n glans verloren en je kunt nauwelijks nog deelnemen aan het dagelijkse leven. Hulp zoeken dus. Daar kan geen vrolijke noot meer tegenop.

Depressie

#OrangeMonday

Het weer heeft geen invloed op deze Blue Monday, blijkt. Meestal komen daglicht gerelateerde depressies voor in de zomer en de herfst. Dit is wel wetenschappelijk onderbouwd. Daarom zijn er nu ook een soort ‘tegenstanders’ van blue Monday; de zogenaamde OrangeMonday-aanhangers. Het staat voor een positieve levenswijze; zij willen gewone dingen in het huidige leven verduidelijken. Op twitter vind je berichten onder #OrangeMonday. De gedachte is dat er een positieve wind moet waaien in de huidige wereld van de gezondheidszorg. Oranje is immers de meest vrolijke kleur. Deze stichting denkt in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden.

Zorg goed voor jezelf

… achter de wolken …

Ben je dan toch somber op die ene dag in januari? Ga dan vooral iets leuks doen. Dit kun je bereiken door kleine dingen. Maak je meest favoriete gerecht, ga sporten of bewegen en kijk eens achterom. Het leven is nog niet zo slecht; je hebt vast dingen bereikt waar jezelf stiekem een beetje trots op kunt zijn. Ga vanavond lekker op tijd op bed, eet gezond en koester je naasten. Zie je? Het is niet zo moeilijk. Laat je vooral niet meeslepen in berichten die nergens op gebaseerd zijn. Het leven bestaat uit keuzes maken. Geniet van het leven, wees zuinig op elkaar en denk aan al die mensen die ergens in een oorlogszone leven. Verschrikkelijk. Kinderen die met honger naar bed gaan. Afschuwelijk.

Nederland

vaker op vakantie

Onze eigen sores is redelijk betrekkelijk. In Nederland leven we welvarend. Niet iedereen, dat besef ik me terdege. De kwaliteit van leven is in ons kikkerlandje beter geworden. Sinds begin jaren ’90 is de levensverwachting en het opleidingsniveau sterk toegenomen. Ons besteedbaar inkomen is hoger geworden, de criminaliteit neemt af,  we hebben wel woningnood natuurlijk maar de kwaliteit van de woningen is beter.  We sporten meer en gaan vaker op vakantie. Wij Nederlanders zijn met z’n allen gelukkiger, optimistischer en welvarend. We zien helaas dat de wereld verhardt en de ‘ik-cultuur’ oprukt. We zijn het allemaal eens dat we een beetje liever en beleefder tegen elkaar moeten zijn.

3 reacties

 1. Stella

  Ik heb er gelukkig geen last van (gehad) voor zover ik weet. Misschien is het iets wat aangepraat wordt als het maar vaak genoeg gezegd wordt? Morgen start ik met mijn favoriete ontbijt, havermoutpap met banaan. Iedere ochtend weer een feestje en mijn dag kan dan niet meer stuk! Misschien neem ik voor de verandering blauwe bessen, dan heb ik toch een beetje Blue Monday ;-)!

  • Herma Westerdiep

   Ik heb er gelukkig ook geen last van maar vind het wel goed dat we met z’n allen aandacht vragen voor mensen met depressieve klachten. Goed idee van die blauwe bessen en gezond ook.

 2. Nicole Orriëns

  Ik was hem vergeten : )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑