Bioscoop Vue in Hoogezand is een makkelijk te bereiken, gastvrije en gezellig bioscoop. Wist je dat al in 1904/05 films vertoond werden? Vroeger kleinschalig en vooral bedoeld voor communicatie en amusement. Nu niet meer weg te denken uit onze samenleving.

Bioscoop

filmprojector

Uitvindingen al vanuit het Victoriaans tijdperk, zoals de naaimachine bijvoorbeeld,  werden gebruikt om opname apparatuur te ontwerpen. De basis voor de filmvertoning. De nerds van die tijd kwamen op het idee om de intermitterende (=  onderbrekingen) werking ook te gebruiken om beeldmateriaal van meerdere opnames per seconde te voorzien. Hoe dit technisch in elkaar zit kan ik je niet vertellen. Maar dat is vast wel ergens te vinden.
Geschiedenis in een sneltreinvaart: Thomas Edison liet in 1893 al een filmprojector zien op de wereldtentoonstelling in Chicago. In Europa ging Robert W. Paul al snel daarna aan de slag met verbeteringen. Hij vond de zgn. filmprojector uit. Edison had geen patent geregeld blijkbaar.
De gebroeders Lumière (Frankrijk) werden later belangrijke filmproducenten. Zij ontwierpen een draagbaar apparaat die ze konden gebruiken om meerdere mensen tegelijk een film te laten zien.

Onze helden van vroeger: John Wayne & Gail Russell

De eerste bioscopen verschenen zo rond 1906 in Nederland, in Amsterdam. Eerst vaak op de kermis, als attractie. Toen in 1909 de verkoop van films opkwam, werden er in Nederland, in een rap tempo bioscopen geopend. De allereerste film met geluid werd getoond in Groningen.

Weetje

uit het oud grieks

Bio(s) is het Oudgriekse woord voor ‘leven’.  Zo ook het vak bio-logie.  In dit vak leer je over alles wat leeft. Scoop is Oudgrieks. Het betekent ‘kijken’. Je vindt dat scoop ook in het woord microscoop:  ‘kijken naar iets wat microklein is’.  Bioscoop betekent vrij vertaald, eigenlijk een serie van foto’s die zo snel achter elkaar te zien zijn dat het lijkt alsof de mensen erop, bewegen. Kijken naar het echte leven dus.

fast & furious deel 9

Iets anders dan de spierbundels waar wij vorige week naar keken.  Daar ging het een beetje om surrealistische autofetisjisten, veel testosteron en popcornentertainment met een sausje van brandend rubber.

 

Vue Hoogezand

prachtige locatie Vue Hoogezand

We besluiten vaak impulsief om een bioscoopje te pakken. In Hoogezand is de bioscoop makkelijk te bereiken. Ruime parkeergelegenheid bij het winkelcentrum en geen gapende parkeermeter als je terugkomt van een heerlijk avondje uit. Thuis al de plekken (uitgezocht) gereserveerd en de kaarten digitaal vooraf betaald. Na het binnenlopen alleen even de QR code laten zien op je smartphone en je kunt zo verder lopen. Scheelt allemaal weer tijd in de rij.
Mocht je nog iets willen eten (vooraf of achteraf) zijn er twee restaurants ter plekke.

lekkere versnaperingen

Een vriendelijke dame heette ons welkom en verwees ons naar zaal 3. Bij binnenkomst wordt je verrast door de prachtige inrichting. De bar is groot en van alles voorzien. Ook hier staan vriendelijke medewerkers voor wie niets te veel is. De stoelen in de zaal zijn luxe en ruim. Geen stof maar afwasbaar leer. Je kunt de rugleuning zelfs in de ‘relax’-stand zetten. Voor de film van vanavond (136 minuten) geen overbodige luxe.

Fast & Furious

Chaos en opgevoerde Range Rovers

Dwayne Johnson, Idris Elba & Jason Statham

Wij hadden gekozen voor deel 9 van de Fast & Furious. Deze serie is ooit begonnen als een straatracefilm. Heden ten dage uitgegroeid tot een miljardenreeks met heel veel (auto)spektakel.  Tot iedereens verdriet en verbijstering overleed Paul Walker tijdens de opnames van deel 7; toen een vriend van hem de macht over het stuur verloor.  Met wat kunst en digitaal plakwerk konden ze de film wel afmaken.

Na het zien van mijn eerste Fast & Furious film in Groningen, werd Paul Walker herdacht. Iedereen ging staan na de film in een uitverkochte bioscoop. Hij kreeg een daverend en warm applaus. Kippenvel.

zo’n auto ongeveer

Deze week zagen we Hobbs en Shaw (Dwayne Johnsons & Jason Statham). Zij moeten de wereld beschermen tegen een levensgevaarlijk virus. Wij vonden het een goede mix tussen Mission Impossible en de series van Marvel. Helden die met een heerlijke dosis humor de wereld beschermen met veel actie en geweld (zonder afgerukte ledematen, emmers bloed of horrorachtige lijken). Statham in een schitterende Mclaren, Johnsons op een futuristische motor en later in de film een bundel Range Rovers die met bruut geweld zorgden voor prachtige beelden.