Vijftigenmeer

Als je wind tegen hebt, fiets je misschien de verkeerde kant op

Bijkeuken verbouwen met veel energie en creativiteit

Bijkeuken. We hebben een bijkeuken in ons appartement. Wel eentje van formaat postzegel; maar we zijn er blij mee. Vier huishoudelijke apparaten passen precies in deze ruimte naast onze keuken. Netjes achter de deur.

Bijkeuken

Wat is de definitie van een bijkeuken of achterkeuken? Nou dat is een ruimte grenzend aan de eigenlijke keuken die voor ondersteunende huishoudelijke handelingen gebruikt wordt, zoals wassen, drogen en strijken, maar ook voor het opbergen en bewaren van voorraad en schoonmaakspullen. Klopt precies wat mij betreft.
Maar ondersteunende huishoudelijke handelingen … tja … wat zou je daaronder verstaan? Het in- en uitpakken van de vaatwasser, het laden van de wasmachine en het vullen van de droger? Dan klopt ook dat stukje.  Strijken lukt niet in mijn bijkeuken want daar is ‘t ie te klein voor; of beter gezegd is mijn strijkplank daar te groot voor. Frituren (van oliebollen) doen we alleen op oudjaarsdag. Kroketten kopen we bij de lokale (splinternieuwe) snackbar. Veel makkelijker en veel minder stank. Ik ben blij met mijn efficiënt ingedeelde bijkeuken.

Apparaten

In onze bijkeuken (formaat grote postzegel) staan en hangen verschillende apparaten. De centrale afzuiging (ventileren) en de verwarmingsketel hangen samen hoog boven ons hoofd en de rest staat. Ook een soort technische ruimte dus. Vaatwasser (splinternieuw), vriezer, wasmachine en droger. Allemaal op de centimeter geplaatst door mijn eigen lieve man. Waarom zo nauwkeurig? Omdat we geen centimeter over hebben. Onze vaatwasser stond tot voor kort in de keuken. De geruisloze, inbouw-vaatwasser, van dat ene merk dat ons in de steek heeft gelaten. Na redelijk vaak natte voeten zijn we tot drastische maatregelen overgegaan.

Leidingen verlegd, een nieuwe kraan aangesloten, randjes geverfd en de vloer met kit dichtgemaakt. Wie het kleine niet eert … is het grote ….

Inrichten en indelen

Voor het inrichten van onze bijkeuken was enig ruimtelijk inzicht en creativiteit nodig. Aangezien ik beide niet heb, was ik blij met de aanvulling van P. Hij rekent, keurt, kijkt en beoordeelt. Maakt plannen en voert die met grote precisie uit. Veiligheid boven alles. Kast boven de droger waar ik mijn bloempotten, wasmiddelen en andere rotzooi bewaar. De prullenbak passend maken in de overige centimeters. Vegers aan de muur en mijn schorten op een haakje. Dat heet wat je zegt: Slim indelen. Dat er leidingen door deze ruimte gelegd moeten worden, of stroom omgeleid maakt allemaal niet uit. Het gaat lukken als we gaan verbouwen. Hoe dan ook. bijkeuken keuken vaatwasser

We werken als een team. Peter de leidingen en ik zorg voor de koffie en de broodjes. Gelukkig wonen we dichtbij een vestiging van de Bauhaus (op zo’n 8 km van huis). Geen nee te krijgen. Alles te koop tussen een spons en gewapend beton. Geholpen door mensen die plezier hebben in hun werk.  Parkeren voor de deur. Ruim en zonder kosten.

Innovatie

Op internet lees je dat apparatuur en accessoires op hoogte ingebouwd kunnen worden tegenwoordig. Dat wisten wij al lang natuurlijk. De apparaten zijn heel erg zwaar dus moet je goed letten wat je op welke hoogte zet. Als de Cv-monteur de jaarlijkse controle aan de ketel doet, moet zijn werkruimte redelijk makkelijk vrijgemaakt kunnen worden.

Schoonmaken is in zo’n kleine ruimte, kinderwerk. Binnen no-time heb je alles netjes en opgeruimd. Deur dicht en het geluid is ook nog eens tot bijna 0 dB gereduceerd.
Een uittrekplank tussen de wasmachine en de droger is handig als je je handdoeken direct netjes op wilt vouwen. Ook over nagedacht en veilig uitgevoerd. Je moet er niet aan denken dat de wasmachine op je tenen valt terwijl je een ijsje uit de vriezer pakt. Heerlijk he, zo’n bijkeuken.

Ben jij er ook zo blij mee?

Wat hebben jullie allemaal in de bijkeuken? Werk je ook in deze ruimte?

 

 

 

2 reacties

  1. Wasmachine, droger, mijn schoenenkast, man’s schoenenkast(je), grote kluis, werkblad om was te vouwen, losse centrifuge, 2 grote spoelbakken, 2 wasmanden, aantal emmers, raamwasspullen, kastje met zeeppoeders e.d. en een afvalbak voor plastic!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑