bevolkingsonderzoek darmen handen bloemBevolkingsonderzoek darmkanker. Ik kreeg een brief in de bus die alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen. Of je meedoet, moet je zelf beslissen. Natuurlijk doe ik mee. Jij ook?

Bevolkingsonderzoek darmkanker

bevolkingsonderzoek paarse enveloppe

… paarse enveloppe

Ben je boven de vijftig krijg je verschillende uitnodigingen.  Baarmoederhalskanker onderzoek, borstkanker onderzoek en nu een uitnodiging voor darmkankeronderzoek. In Nederland is het allemaal toch goed geregeld.
Wat kun je van zo’n onderzoek verwachten. Ze kijken met een eenvoudige test of er bloed in je ontlasting zit. Bloed kun je met het blote oog niet altijd zien nl. In het laboratorium wel. Op deze manier kunnen ze in een vroeg stadium zien of je misschien (dikke) darmkanker hebt. Het kan ook zijn dat je wel bloed ziet door aambeien natuurlijk, maar je wilt het wel graag zeker weten.

Genezing en behandeling

bevolkingsonderzoek darmen toiletrol

bevolkingsonderzoek toilet openbar grappig

je darmen zijn belangrijk

Ben je er op tijd bij is de kans om te genezen beduidend beter en de behandeling minder zwaar. In mijn naaste vrienden en kennissenkring zijn er toch een aantal mensen al behandeld. Op tijd; niet te laat. Ben je bang voor keuzestress in dit woud van testen? Want ik las dat Rotterdamse onderzoekers pleiten voor invoering van preventief onderzoek naar prostaatkanker. En als de resultaten van het Nederlandse proefbevolkingsonderzoek naar longkanker goed zijn, komen rokers mogelijk in aanmerking voor een scan op verdachte longvlekjes.

struisvogel

steek je kop niet in het zand

Ruim 20 jaar geleden werd in vier Zuid-Hollandse badplaatsen geëxperimenteerd met de screening op huidkanker. In een zogeheten sproetenbus konden mensen zich laten onderzoeken door een dermatoloog. Gebruik je boerenverstand en doe bij al deze bevolkingsonderzoeken dat wat je zelf wilt. De struisvogels die hun kop in het zand steken en de mensen die tegen preventieve en onterechte behandelingen zijn, maken andere keuzes dan ik maar daar heeft niemand last van.

Paarse enveloppe

bevolkingsonderzoek darmkanker onderzoek buisjes

duidelijke gebruiksaanwijzing

Wat me dan ook opviel was de inhoud van de paarse enveloppe. Bij de uitnodiging zat een uitgebreide gebruiksaanwijzing. Mijn grootste zorg is altijd of ik de opdrachten wel goed uitvoer. Niet ingewikkeld; gewoon met praktische aanwijzingen. Het buisje met het staafje zit netjes opgeborgen in de map. Dit buisje moet weer in een speciaal zakje die vervolgens in de retourenveloppe moet. Geen geklieder, geen geklooi. Bij een dieplader wc-pot kun je gewoon een prop papier onder in leggen. Klaar is kees. Wel rekening houden met de tijd tussen de sanitaire ontspanning en het daadwerkelijk versturen van de enveloppe. Ook dat staat allemaal duidelijk uitgelegd. Ook over het hoe en waarom.

Uitslag

bevolkingsonderzoek geneeskunde stethoscoop

wachten op de uitslag

Nu maar wachten op de uitslag. Ik heb geen klachten en ga er ook van uit dat het goed is. Toch is het spannend. Als je kinderen klein zijn, praat je vaak over ontlasting. Lachen tijdens het kamperen als je in een enorm gebouw zit en je psychisch niet kunt poepen. Samen met de toiletrol onder de arm langs de andere kampeerders. Daarna wordt het al snel iets vies en een taboe. Onzin eigenlijk want je darmen zijn een belangrijk onderdeel van je lichaam.  Alles wat er in gaat, moet er uiteindelijk ook weer uit.