Vijftigenmeer

Elk doosje rozijnen is het trieste verhaal van druiven die wijn hadden kunnen worden

Betrekkelijkheid. Je leeft op weg naar de ouderdom je eigen leven.

betrekkelijkheid paardebloem levenBetrekkelijkheid. Alles is betrekkelijk hoor je vaak om je heen. Zo leef je en zo ben je er niet meer. Daartussen, op je weg naar de ouderdom,  leef je je eigen leven. Van dag tot dag; ook vandaag, op mijn verjaardag.

Weerspiegeling

betrekkelijkheid pioenroos roze zachtVolgens het woordenboek betekent betrekkelijk: ‘Waarde of betekenis hebbend in vergelijking met iets anders’. Ik ervaar regelmatig de betrekkelijkheid van het leven. Momenten waarop ik de waarde van het één weerspiegeld zie in het andere: ouders in hun kinderen, verleden in het heden, het slechte in het goede.

Ziek en afscheid nemen

betrekkelijkheid liefde verloren margrietIedere ochtend staan we op, iedere avond gaan we naar bed. Samen of alleen beleef je weer een nieuwe dag. Morgen is er weer een dag. Denk je. Dat is helaas niet altijd zo. Want hier komt die betrekkelijkheid om de hoek. Wie krijgt er een ongeluk, wie is heel erg ziek en ziet de zon niet meer opkomen? Lees de krant of loop eens rond in een ziekenhuis. Het leed is tastbaar. Pijn wordt gedeeld. De een loopt met een arm in het gips, en de ander moet afscheid nemen van een geliefde.

Donderdagavond

Afgelopen donderdagavond was zo’n avond vol betrekkelijkheid. We wisten diep in ons hart dat we (sneller dan we wilden) afscheid moesten gaan nemen. Van vader, schoonvader en opa. Veel gedachten razen op zo’n moment als verdwaalde flitsen door me heen. Herinneringen aan mijn vader. Autoritten naar het UCMG. Je hart dat sneller klopt omdat je niet precies weet wat er aan de hand is. De momenten dat je je sterk moet houden. Koppie er bij. Luisteren naar wat er wordt gezegd.

Bang voor de betrekkelijkheid; bang om afscheid te nemen.

Breekbaar

betrekkelijkheid eenzaam bloem mos steenWij zagen in dat supersonische bed in het ziekenhuis, deze afgelopen weken, een ooit zo sterke man breekbaar worden. Hij was ziek en vooral moe. Ondraaglijk moe. Z’n huid was bijna doorschijnend en de glans in zijn ogen was er niet meer. Op die momenten, die je dan nog samen doorbrengt in stilte en soms met weinig woorden, besef je des te meer hoe betrekkelijk je leven is. Leven dat je moet loslaten. Uit liefde. Gevoelens die nog een plekje moeten krijgen.  Gevoelens die chaotisch zijn samengepakt in je hoofd.

Ik zie verdriet bij mijn lieve P. heel veel verdriet. Daar heb ik ook last van. Hij moet verder. Zonder vader. De betrekkelijkheid van tijdigheid sluipt stiekem tussen ons in. Het bezoekuur is bijna afgelopen. We krijgen genoeg ruimte van de verpleging. Zij steunen ons waar ze kunnen. Warm en vooral met veel respect gaan ze de laatste gesprekken met ons aan.
De betrekkelijkheid is voelbaar als we bij lachende mensen in de lift staan. De realiteit dwingt ons dan ook op die warme donderdagavond ‘gewoon’ ons parkeerkaartje te betalen en gearmd terug te gaan naar ons huis.

 

Betrekkelijk kwetsbaar

Betrekkelijkheid is een vreemd woord. Zoals gezegd is het leven is betrekkelijk en betrekkelijk kwetsbaar. Pijnlijke momenten dalen dan ook onvoorspelbaar op ons neer deze week. Misschien vergelijkbaar met de deze dagen passerende onweersbuien.  Aan de ene kant hard, met veel uiterlijk vertoon. Gerommel in de verte.  Klam en benauwd. Maar op andere momenten zacht en met rampzalige gevolgen.  Dichtbij.

Thuis halen we herinneringen op maar realiseren ons terdege dat het afscheid dichtbij is. IJzig en koud. Voltooid verleden tijd.

 

 

Intens leven is een lang verhaal kort maken.

6 reacties

 1. Zo betrekkelijk het leven, ik zie het nog voor me, voel het nog zo intens. Ik met mijn buik vol leven, hij met ogen waar het licht uitdooft. Zijn hand op die van mij , mijn hand op mijn buik. Zoveel verdriet, en toch ook doorgaan voor het nieuwe leven. Net niet gered. Nooit het nieuwe leven mogen zien. Alleen mogen voelen. Jammer , wat zou hij hebben genoten van zijn eerste kleinkind.

  Ik wens jullie veel sterkte met het afscheid. En die moeilijke tijd die er na komt. Warme groet,
  Marie.

 2. Heel veel sterkte gewenst.

 3. Van harte gecondoleerd en sterkte !

 4. Wat mooi geschreven! Zwaar, een verjaardag “vieren” in deze omstandigheden. En elk jaar blijft dat terug komen, weet je nog, vorig jaar enzovoorts…
  Ik wens jullie allemaal veel sterkte nu en voor de komende tijd.

 5. Afscheid nemen van een geliefd persoon doet zo’n pijn….veel sterkte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Vijftigenmeer