De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Autowasstraat of ga je zelf je auto wassen

autowasstraat voor Autowasstraat of met een emmertje aan de slag? Dat is een vraag die ik mezelf regelmatig stel. In de autowasstraat gaat het makkelijk, efficiënt en snel. Toch is het iedere keer weer een uitdaging om alle regels goed toe te passen en te kiezen op wat voor manier je de auto wilt laten reinigen. Van buiten en bij sommige wasstraten zelfs ook van binnen.

Autowasstraat definitie

Als je zoekt kom je er achter dat er diverse soorten ‘wasstraten’ zijn. Alleen als je er met je auto aan de voorkant in kunt rijden en er aan de achterkant weer uit, is er sprake van een wasstraat. Technisch zijn er enorme verschillen. Dat uit zich niet alleen in de soort auto’s die er door kunnen. Denk behalve aan een standaard auto ook aan vrachtwagens en bussen. Lees vooral goed wat je moet en wat je vooral niet moet doen. Bij de één moet je antenne er af en bij een ander moet je je spiegels inklappen. Spannend blijft het; of is het meer een uitdaging? Heb ik de auto niet per ongeluk op de handrem gezet? Het zal me toch niet overkomen … uiteindelijk gaat de deur open en kan ik binnenrijden.

Geschiedenis

De autowasstraat bestaat al sinds er auto’s zijn. In de geschiedenis boekjes vind je al beschrijvingen vanaf 1914. In het begin werden de auto’s gewoon aangeduwd door mensen die dan gaandeweg de auto wasten, droogden en poetsten. Een redelijk vermoeiende dagbesteding lijkt me. Rond de tweede wereldoorlog werd het systeem in Amerika steeds verder uitgewerkt tot er in 1951 in Seattle een volledig automatische autowasstraat werd geopend. Een gigantisch succes natuurlijk. Daarna werd het concept steeds verder uitgewerkt tot de super moderne manier van autowassen van vandaag.

Milieuregels bij de autowasstraat

We gebruiken veel water voor het wassen van onze heilige koe. Het varieert van 75 tot gemiddeld 350 liter per wasbeurt. De uitdaging vanuit milieuaspect is om efficiënt om te gaan met het waswater. In Nederland wordt dit gestimuleerd door wasstraten een milieukeurmerk te geven. Het water wordt hergebruikt en er wordt verstandig omgegaan met de gebruikte energie.

Schamen

Mijn (onze) auto is weer schoon. Geen antenne afgedraaid, geen spiegels in hoeven te klappen. Kiezen en betalen. Contant. De auto in neutraal, de handrem er af en gewoon kijken naar de aanwijzingen van de jongeman die ter plekke instructies geeft. Valt allemaal reuze mee.

Als ik dan met een schone, gepoetste auto naar huis rijd en word overvallen door een enorme plensbui besef ik me hoe luxe we leven. Op dit zelfde moment zijn er families die vluchten uit hun eigen land. Weg van hun eigen huis, hun zekerheid. Dobberend op een simpel rubberbootje op zee. Kinderen, zwangere vrouwen en oude mensen. Alles achtergelaten. De regeringen die dit veroorzaken moeten zich schamen.

1 reactie

  1. Miriam

    Wist je overigens dat wanneer je je auto zelf wast en poetst, je je wel eens rot kon schrikken van alles wat je nog niet van je auto wist?
    Het beste advies bij het kopen van een auto is dan ook:
    Voor het kopen eerst wassen en poetsen,……….maar ja daar zal geen verkoper belang bij hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑