meinardi aspergesMeinardi asperges. Deze week aten we asperges ter gelegenheid van de verjaardag van mijn dochter. Als je jarig bent mag je kiezen wat je wilt eten toch? Vroeger vaak patat of zuurkool maar vandaag viel de keuze op asperges (met krieltjes). Heerlijk.

Meinardi asperges

meinardi winkeltje

ingang naar de winkel

Ik vond het een uitstekend idee. Dus vroeg begonnen op het werk om zo na het werk bij Meinardi in Noordbroek langs te kunnen rijden. Op weg naar het witte goud zoals ze asperges ook wel noemen. De winkel was tot 17.30 uur open vandaag en de asperge teelt was net begonnen. De ongerustheid om voor lege schappen te staan was volstrekt overbodig.

meinardi oprit auto spiegel

het autootje op de oprit

Als je je auto geparkeerd hebt en een paar tellen later binnen in de grote boerderij stapt, kom je in een klein winkeltje met aan de ene kant de aspergemachine en aan de andere kant een klein winkeltje met eigen producten en die van leveranciers uit de regio. Op de etiketten lees je wie het heeft geteeld en waar het vandaan komt. Naast dit alles kun je dus ook leuke manden kopen, met allerlei producten er in. Origineel idee voor een feestje. Het ziet er allemaal ontzettend leuk uit.  Mijn prioriteit lag deze keer bij het bestellen van de asperges. Dik, super dik of gewoon lekker dun.

Voedingsstoffen

meinardi geschilde aspergesDe groente wordt traditioneel als geneeskrachtig omschreven en heeft ook nog eens weinig calorieën en veel voedingsstoffen.  Een genot om te eten. De asperges worden in de ochtend met de hand geoogst, gesorteerd en later in de winkel verkocht. Een arbeidsintensief (handwerk) productieproces. Daar betaal je dan ook voor. Met liefde.

winkel asperges toonbank

enorme machine

Je kunt de asperges ter plekke laten schillen door een enorme machine. Lekker makkelijk en vooral geen risico op taaie stukken in dit heerlijk stukje groente. Schillen en topjes zijn zelfs apart te koop. De mooie rechte witte stengels werden keurig verpakt en lagen nog geen 10 minuten later op een mooi plekje in mijn auto.

 

Noordbroek

meinardi boederijen

boerderijen, bloesem en asperges

De asperges heb ik gekocht in Noordbroek, een middeleeuws veenontginningsdorp ten Noorden van de A7. Het ligt op ongeveer 20 minuten rijden van Harkstede.  Broek staat voor moerassige grond en het woordje Noord hoef ik vast niet toe te lichten. In 1401 werd de kerk in brand gestoken (ook toen deden ze al gekke dingen …) maar in de zeventiende eeuw had het dorp al weer twee scholen, een rechthuis en meerdere buitenplaatsen. In de tiende eeuw na Christus zijn de eerste nederzettingen op de dekzandruggen van Noord- en Zuidbroek waarschijnlijk al ontstaan.
Ooit op tijdens het motorrijden ontdekt. Als je door het dorp rijdt zie je links en rechts prachtige (statige) boerderijen aan een kronkelend pad. Mooi stukje Groningen. Nu helemaal een genot voor het oog, door de bomen met hun bleek roze bloesemdracht. Leuker dan de met auto’s gevulde en overvolle A7 maar ja, wie snel wilt moet over het brede asfalt.

Peterselie en roomboter

meinardi bord

mijn met trots opgemaakt bord asperges

Thuis gezellig onder het genot van een goed gesprek en een gebakje natuurlijk, met dochterlief aan het koken. Peterselie, roomboter, ham en hardgekookte eieren (en krieljtes) maakten binnen no-time een geslaagd recept en vooral een fijne en liefdevolle avond. Omdat ik ooit een partijtje asperges niet netjes had geschild had ik nu lange (strak en (machinaal geschild) stengels in de pan.
Witte asperges vragen ongeveer 20 tot 30 minuten als je ze kookt. Stomen daarentegen duurt 10 tot 15 minuten en bakken, grillen of wokken 6 tot 8 minuten. Rauw kun je ze ook eten, bijvoorbeeld door een salade. Snijd ze hiervoor in flinterdunne reepjes. Eet smakelijk en geniet vooral van het speciale moment (eventueel met een glas witte wijn).