Chaos is ook een systeem

Appartement of gewoon een sober, uitgeleefd krot?

Appartement geboekt. In Italië; op een prachtige locatie aan het Gardameer. Met zwembad. Toch blijkt het dan niet zo te zijn zoals je had gedacht. Of in mijn geval zoals ik al maanden had gedroomd. Wie is dat ook al eens overkomen?

Appartement

Appartementen Lebalze aan het Gardameer

Appartement (Residence) Le Balze in Val di Sogno bij Malcesine. Geboekt door mij persoonlijk na een intense studie. Niet alleen voor de locatie maar zeker voor de airco in het hete, gepassioneerde Italië. Gelukkig dichtbij een ziekenhuis. Kwam later nog van pas. Blog volgt nog. Wat een puzzel om een plekje te vinden dat aan al je wensen voldoet.  Airco is een randvoorwaarde voor mij als we op vakantie gaan naar een land over de Alpen. Vaak is het verschrikkelijk warm in Noord Italië. Tijdens ons verblijf dit jaar tikten we regelmatig de 40 graden (en hoger) aan. Juni he? Overdag is er wel verkoeling te zoeken als je wilt, maar in de nacht wil je toch graag gewoon slapen. Ik zweet zo goed als geen druppel namelijk. Maar tijdens het filerijden in Duitsland en het uren lange wachten bij de Mautstelle was ik gerust. Ik had het allemaal goed geregeld. Toch?

Correspondentie met wasmachine

… retrobed … bedbank beter gezegd

Je voelt hem al. Ik had twee verschillende appartementen aan het Gardameer aangeschreven (in december 2018) en ook gegevens via de e-mail uitgewisseld. Met als onderwerp, airco en zwembad. Wat ik toen niet wist (nu wel) is dat de dame die ondertekende, voor beide appartementen (aan het Gardameer) de correspondentie voert. Toevallig. Heel toevallig. Mevrouw Guilia. Ze bevestigde in haar laatste mail dat er (er … is achteraf gezien een onduidelijke locatie) airco was en ook een wasmachine. Super dacht ik. Helemaal goed. Wastabletten in de tupperware bak; fris ondergoed was een ingebouwde optie.

zelfs te klein voor een kabouter uit India

In mijn onwetende enthousiasme, heb ik helaas beide verhalen door elkaar gehaald. Achterlijke gladiool hoor ik je denken. Ja dat klopt. Heb ik tijdens die hete, zwoele nachten ook vaak gedacht. Voor een dubbeltje op de eerste rang? Goedkoop vakantievieren bestaat niet aan het Gardameer.

Val di Sogno

iets is beter dan niets … aldus Cruella

Aangekomen in het appartement daar in Val di Sogno bleek dat de toegangsweg nog stijler was dan in de route aangegeven. Met een moderne 3 cilinder 1.0 liter auto zeker niet te doen. Gelukkig hebben wij een sterke, zware, diesel-verslindende 4WD.  Als je omhoog reed zag je je tenen op dezelfde hoogte als je neus. Geen grapje. De sensoren draaiden overuren omdat de ruimte waar de auto door moest net zo klein bleek als de ruimte onder ons bed.
De gastvrouw was zoals wij dat niet graag zien. Overheersend, dominant, zwetsend uit de nek en vol van haar recente, geestverruimende reis naar India.

gelukkig hadden we een noodbrander mee … niet uit India

Het appartement was een shock. Booking geeft ze een 8.6. Hoe moet je mij niet vragen. Misschien een zelf op de kop gefabriceerde 6.8. De eigenaresse trakteerde ons bij binnenkomst op lauwe ranja met een verhaal van meer dan een half uur. Stel je voor; net twee dagen in de auto gezeten, Heilige Sacramentsdag in Duitsland getrotseerd (en de bijbehorende files) en vervolgens luisteren naar een vrouw die alleen maar praat in een soort traag Engels. Tot mijn schrik had ze ons op de tweede verdieping gezet (vanwege het uitzicht). Daar was het wel iets warmer … het was zo warm dat in Nederland geen enkel bijgewerkt, ambtelijk hitteplan soelaas zou bieden.

Interieur

hoezo vaak afwassen?

Het bed was een ordinaire bedbank met een retrokleedje. Zo laag bij de grond dat je je slippers er niet eens onder kon schuiven.  Zou je in de nacht op de grond vallen merkte je er niets van. Maar ja … tijdens haar reis in India sliep onze ‘Cruella‘ natuurlijk op de grond. Sober. De zwarte schorpioen die we later tegenkwamen kwam vast niet onder dat bed vandaan. P. heeft hem geliquideerd met onze eigen snijplank. Het ieniemienie-exemplaar uit onze dwergkeuken ter plekke, zou hem wellicht niet eens een hersenschudding bezorgd hebben.

twee kopjes en twee eierdopjes

De kookplaat (in de zogenaamde keuken) was klein maar de pannen waren van lilliputter-formaat. Deksels ontbraken. De pannetjes waren zo klein, dat je zelfs met minitomaatjes je pasta niet op smaak kon brengen. Vlees braden was geen optie. In de bestekbak lag weinig bestek. De pannenlap overtrof gelukkig alle interieurwensen. Na iedere broodsmeerpartij met koffie, op dat balkon met dat prachtige, adembenemende uitzicht, moesten we afwassen. Dat deden ze in India vast niet. De aangeboden (gebruikte) afwasborstel met dito spons heb ik heel ver achter in de kast gedrukt. Gelukkig was ik als Hollandse kampeerster overal op voorbereid.Tijdens haar reis in India had Cruella gezien dat veel mensen niet eens een keuken hadden. Om gek van te worden daar in Italië.

Sanitair

geschikt voor kleine beentjes

De douchecabine was ook een uitdaging. Shampoofles van de grond oppakken kon niet, je voeten wassen kon niet, je armen boven je hoofd tillen om je haren te wassen was schier onmogelijk omdat de wanden zo dicht bij elkaar stonden dat je blij was dat er überhaupt nog water uit de douchekop over je hoofd stroomde. Wangen in een soort vacuüm, buik in en de borsten zeker niet vooruit. Je liep het gevaar dat je met douchewand en al in de badkamer stortte. De toiletpot was, net als de bedbank, erg laag. Blij als je hier met vereende krachten weer uit je diepe hurkhouding, van op kon staan. Geen ruimte voor onze toilettassen. Alles dus maar in het door mij met plastic afgedekte bidet gestald. In India hebben ze geen bidet. Tussendoor werd er niet schoongemaakt. Maar met eigen schoonmaakmiddel en meegebrachte, nieuwe spons van de Lidl kwam ik een heel eind. De douchemat was na een week zo grauw dat ook Witte Reus met biologische vlekoplossers geen optie meer was.

Eigen schuld dikke bult

pislauw

Wat een vergissing. Zoiets doms had ik met al dat geverfde blonde haar nog nooit gemaakt. Dat van die airco kan ik mezelf aanrekenen maar dat de eigenaresse overtuigd was van haar ultieme soberheid, gerelateerd aan India, kon er bij mij niet in. Zij had gereisd in India waar de mensen zich met een halve liter water moesten douchen. Volgens haar was het appartement subliem. Onze levens lagen niet eens een beetje bij elkaar in de buurt;  onze inzichten over een vakantieverblijf van meer dan 100 euro per nacht al helemaal niet.

gelukkig hadden we een prachtige pannenlap

Haar tuinman veegde de hele dag (alle dagen) de stoep schoon met een plastic veger (en blikje) uit de speelkamer van een failliet gegane Indiase kleuterschool. Het zwembadwater was na 2 dagen zo lauw dat je je afvroeg waar de lava van de laatste vulkaanuitbarsting heen was gestroomd.  Van de rest van de herinneringen aan dit appartement en Cruella krijg ik acuut rode vlekken. Dus bij deze.

Vakantiehorror van de bovenste plank. Vakantie met hindernissen zoals P. het lichtvoetig benoemd. Hij bleef positief. Ik niet.  Het was wel een leermoment kan ik je vertellen.

Italie heeft HET

9 reacties

 1. Thea

  Wat een hel!! Had de toegangsweg veel stijl of was het erg steil ?

 2. Ximaar

  Dit is een van de redenen dat ik nooit vooruit wil boeken. Dwz voor 1-persoonskamers is het vaak nog beroerder. Je betaalt dan vaak voor 2 personen en hebt geen uitzicht of het lawaai van een keukenavoer. Gelukkig ga ik doorgaans eind-september. Ik had in Riva del Garda totaal geen probleem om een mooie kamer te vinden, die zeker niet duur was. Een kamer zoeken zie ik ook als onderdeel van m’n vakantiebeleving. Zolang je niets vooruit betaalt kan ik gewoon naar een volgende of zelfs een volgend dorp. Op de fiets slaap ik ook elke nacht in een ander stadje, dus als het al misgaat dan is het maar voor 1 nacht. Je kan op deze manier ook vaak korting krijgen als je zegt dat je nog even verder gaat zoeken.

  Toch heb ik ook wel eens een flinke mispeer gehad. Ik kon met de trein niet in 1 dag van Rouen naar Alkmaar en besloot te overnachten in Arras. Had ik 20 jaar eerder ook al eens gedaan, maar dat hotelletje was er niet meer. Wel erg veel zeer dure hotels en 1 in een acceptabelere prijsklasse. Ze hadden een kamer, maar die mocht ik niet vooraf bezichtigen. Ik moest het doen met wat foto’s in een fotoboek. Had dus al m’n bedenkingen, maar na 8 uur ‘s-avond wilde ik niet verder zoeken. In de kamer bleek dat de douche geen luchtafvoer had. Waterdampen gingen zo de kamer in. Er dat rook je in de kamer. Alles opengezet inclussief gangdeur. Ook niet te lang, want toen kwam de damp van restaurantkeuken m’n kamer in.

  • Herma Westerdiep

   ja precies .. maar als je samen op vakantie gaat wil je niet iedere dag naar een ander appartement. alles in en uitpakken … daar heb ik geen zin in. deze keer hadden we wel vooruit betaald. ook toen we de eigenaresse aankeken toen we moesten omboeken naar een ander appartement had geen zin. ze was onverbiddelijk. ze vond zichzelf al gul dat we de laatste dagen toeristenbelasting niet hoefden te betalen. we hebben ons voorgenomen niet weer vooruit te betalen. maar het zoeken naar een vakantieverblijf is voor mij ook een stukje vakantieplezier. nu loopt het dan niet zo goed af. we maken wel vaker wat mee maar dit sloeg gewoon alles. zo om je heen heeft ieder wel een verhaal over een verblijf.

 3. L.

  O, wat erg! Heb je geklaagd bij de eigenaresse? Hoe zagen de foto’s eruit op de site? Kookplaat in zicht? Bedbank ook? Wat een horrible vakantie, elke dag deze frustraties terwijl het echt niet goedkoop is, 100 euro per nacht. Ik heb je blog met interesse gelezen omdat ikzelf vakantiehuisjes verhuur, maar dan in NL. Mijn advies aan jou: wel klagen, eerst bij eigenaresse en haar de kans geven om eea te herstellen of te compenseren. Mocht dat niet voldoende zijn dan klagen bij Booking. Succes, groet, L.

  • Herma Westerdiep

   Natuurlijk hebben we geklaagd bij de eigenaresse. maar alles werd in relatie tot haar vakantie in India in het redelijke getrokken. op den duur zijn we er maar mee gestopt en hebben gelachen als een boer met kiespijn. de foto’s waren van alle appartementen door elkaar waardoor je niet precies wist in welk appartement je kwam. dus de schuld lag niet alleen bij haar. ons gevoel van een verwende vakantie lag anders maar we laten dit snel achter ons. zoals ik al vertelde was het uitzicht adembenemend.

 4. Vera

  Jammer dat je droom in duigen viel. Een volgende keer toch maar een saai en niet erg authentiek appartement via een reisorganisatie boeken ?
  Ik woon in Griekenland. In mijn o zo authentieke dorp zijn een paar b&b’s. Varierend van prachtig opgeknapte huizen tot appartementen die lijken op jouw vakantieverblijf. Het blijft altijd een gok hoe het er in real life uitziet !

  • Herma Westerdiep

   eigenlijk vind ik het gewoon leuk om alles zelf te boeken. een groot avontuur zeg maar wat niet altijd zo loopt als je hoopt. maar we hebben ons humeur er niet door laten beïnvloeden. haar gevoel voor luxe lag heel anders dan dat van ons blijkt. volgend jaar kunnen we er weer om lachen.

 5. Audrey

  O, wat naar zeg, als je vakantieadres zo tegenvalt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑