Vijftigenmeer

Je hebt een beetje geluk nodig om gelukkig te worden

Airco en ziekmakende bacterien of een kwestie van goed schoonhouden?

airco zakelijk buiten apparatenAirco. Onontbeerlijk zo langzamerhand.  Wat voor effect heeft zo’n apparaat op je gezondheid?  Word je ziek van airco? Worden al die apparaten wel goed schoongehouden?

 

Airco

Airco hebben we tegenwoordig bijna overal.

kampeerauto airco

voor de buren niet altijd fijn

Kantoren, productiebedrijven, supermarken, in onze auto’s en zelfs caravans of kampers (tot grote ergernis van de tentkampeerders). Maar wat we ons allemaal afvragen (het gesprek van de dag als iemand in een zakdoek loopt te snotteren) is of je er verkouden van kunt worden.  Op dit moment (na het eerste ontwerp in 1902)  is er veel ontwikkeling in deze koelapparaten. Sommigen kun je bedienen met je smartphone. Als je vanaf je werk richting huis gaat kun je de koeler op afstand aansturen. Schoonhouden op afstand is er helaas niet bij. Ook de blowers waar je soms dikke lagen stof op ziet liggen, moeten schoongemaakt worden.

Korte uitleg

airco ventilator blazen crhoom elektrisch

koele lucht

De koelende werking komt doordat de binnenlucht door middel van condensatie wordt gekoeld. De lucht wordt tijdens dit proces ook nog eens ontvochtigd. Vervolgens krijg je een frisser gevoel. De warme lucht wordt naar binnen gezogen en langs een koude verdamper (met koelvloeistof) geleid. Uiteindelijk (na het condenseren op de verdamper) wordt de gekoelde en ontvochtigde lucht naar buiten geblazen met een ventilator. De airco zorgt niet voor luchtverversing maar pompt de binnenlucht alleen maar rond. Ventileren in huis blijft dus belangrijk. Doe dat op die momenten, als de buiten temperatuur lager is dan die van binnen.
Het apparaat (er zijn verschillende opties in decibels) kan ook best wel lawaai maken. Houd daar ook rekening mee.

Hygiëne

airco schoon handdoek wit

goed schoonhouden

Zoals veel principes, berust alles op het goed schoonhouden van de installatie. Filters in het apparaat (ook in je auto dus) houden pollen en andere viezigheid buiten. Het tegenhouden van pollen is ook weer super fijn voor mensen met hooikoorts. Ik loop in deze tijd van het jaar constant met een pakje zakdoeken. Maaaaaarrrrr als je de filters niet goed schoonmaakt en de verdamper  niet goed onderhoudt krijgen deze pollen en ook bacteriën, vrij spel. De koelvloeistof moet regelmatig door een deskundige worden bijgevuld anders kun je last krijgen van allerlei verkoudheidssymptomen (keelpijn, geïrriteerde luchtwegen en tranende ogen).  Mensen met astma-verwante klachten zijn helemaal de Sjaak (met een hoofdletter) en krijgen last van het sickbuildingsyndrome. Hygiëne ten top dus.

Droge lucht

airco plant pot kleur oud

voor de luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid in een ideale situatie ligt tussen de 45 en 60%. Als je de airco te lang aan laat staan kan de lucht in de ruimte erg droog worden. Veel mensen krijgen bij een te droge lucht (dus beneden de 40%) last van geïrriteerde slijmvliezen en droge ogen. Overweeg dan om een luchtbevochtiger aan te schaffen.  Je kunt ook leuke planten neerzetten. Planten hebben luchtzuiverende eigenschappen (filters) en zetten CO2 om in zuurstof en produceren bovendien ook nog eens waterdamp. Ziet er ook nog eens leuk en gezellig uit.

Koude lucht

airco vliegtuig cabine

geen grote temperatuurverschillen

Als laatste moet je samen kijken naar de temperatuur. Eigenlijk zou die niet lager mogen zijn dan 6 graden beneden de buitentemperatuur. Of zoals ik ooit met een collega samen deed: Aan het eind van de dag de airco in ons kantoor steeds een tandje hoger zetten en het laatste half uur helemaal uitzetten. Dan krijg je buiten geen enorme klap van de hitte en het scheelt ook nog eens een hele hoop energie. Je moet dan wel een hele leuke collega hebben natuurlijk die hetzelfde gevoel van hitte heeft als jij. Samen in de overgang zou fantastisch zijn. Samen het zweet op de bovenlip op het moment als je het kantoor uitloopt. Houd hier rekening mee bij de sollicitatieprocedure (grapje).

Auto

airco auto voertuig bmw

ook in de auto goed onderhouden

In de auto geldt hetzelfde principe. Ga regelmatig naar de garage om je airco te laten onderhouden. Beknibbel niet op dingen die ongezond zijn. Je rijdt zo veilig mogelijk dus ook zo gezond mogelijk. Geen niesaanvallen achter het stuur. Probeer de temperatuur in de auto niet te laag te zetten en zet de airco ongeveer 5 tot 10 minuten voordat je thuis bent al uit. De overgang in temperatuur is dan niet zo groot en de verdamper in de airco kan vervolgens ook opdrogen. Doe je dit niet, dan hebben bacteriën en schimmels vrij spel. Je zult op den duur een muffe lucht gaan ruiken. Gebruik de airco ook het hele jaar door. Het zorgt voor schonere ramen,  is beter voor de airconditioning zelf en een slecht functionerende airco heeft een negatief effect op het brandstofverbruik. Vooral de oudere systemen.

airco warm zomer hoed zon strand

slapen onder het genot van een airco

NB: Als wij een airco zouden krijgen, hang ik de vlag uit. Slapen met deze temperaturen is niet altijd een vreugdemomentje.

4 reacties

  1. Ik heb veel last van airco’s die niet goed zijn ingesteld. Dat kan in een auto of een kantoorgebouw. Hoofdreden is voor mij het verschil in luchtvochtigheid tussen binnen en buiten. Om dezelfde reden slaap ik ‘s nachts niet met het raam open. Dan komt er zeer vochtige lucht naar binnen.

    Voor mij mag een airco, maar dan minimaal afgesteld. Niet koeler dan echt nodig. Dat spaart ook nog eens energie.

    Ooit kwam ik een airco uit het jaar nul tegen die niet functioneerde als luchtdroger:
    https://ximaar.wordpress.com/2013/07/25/jul-25-airco-uit-het-jaar-nul/

  2. Ben wat wijzer geworden nu want weet heel weinig van airco´s en vind dit een nuttig artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Vijftigenmeer