Chaos is ook een systeem

Afzuigkap schoonmaken met stramme heupen en een vieze leesbril

afzuigkapAfzuigkap schoonmaken. Ik heb ruzie met mijn afzuigkap. Wij hebben in onze keuken een enorm geval met een grote vlakke horizontale plaat. Maar hoe maak ik dit apparaat snel en efficiënt schoon zonder mezelf in de gootsteen te verzuipen? Wie helpt mij in deze jungle van schoonmaakellende?

Afzuigkap schoonmaken niet moeilijk?

schoonmaak flacon

geen chemische middelen

Toen ik in de showroom van de keukenboer stond dacht ik alleen maar aan uiterlijk, comfort en gemak. De perfecte combinatie van praktisch gebruik (high tec rvs) en een aantrekkelijke uitstraling. Super zuigende (geruisloze) motor er in. Na een paar jaar knoeien in een oude keuken en dito afzuigkap (met een kapot lampje en een plastic kapje) zou dit ultiem genieten worden. De afzuigkap schoonmaken zou geen enkel probleem opleveren. Dat is helaas een fantasie gebleken.

Je kunt er nog net geen beeldscherm met een recept op projecteren. Een schone keuken en een glanzende afzuigkap. Hoeft niet moeilijk te zijn. In de showroom raakte ik in extase van de zich aankondigende schone, reukloze lucht en het schoonmaakgemak.

Roestvrij staal

novy afzuigkap schoonmaken

Een echte Novy

Feitjes. Roestvrij staal is een duurzaam materiaal. Het chroomlaagje zorgt er dan ook voor dat je afzuigkap bestand is tegen roest en aanslag. Garantie voor jarenlange bescherming. Je moet het wel regelmatig schoonmaken. Met veilige schoonmaakmiddelen. Geen agressieve chemicaliën, geen bleekwater en geen andere, bijtende middelen. Dit beschadigt het rvs. Poetsen moet je vooral met de structuur van het rvs mee doen. Dan behoud je nl. de geborstelde afwerking. Gebruik altijd een zachte doek of een spons.

Ruzie en roest

afzuigkap schoonmaken schoonmaak azijn

schoonmaak ellende

Maar waarmee maak ik dit apparaat dan schoon? Met afwaszeep, met rvs cleaner, met een glasreiniger, met babyolie, koperpoets, afwasmiddel of met glansspoel? Ik heb ze allemaal uit mijn keukenla getrokken. Gewoon opbrengen, schoonmaken en nawrijven met een microvezeldoekje. Vol goede moed ging ik aan de slag. Toen het ene middeltje niet lukte, ‘gewoon’ het andere middeltje geprobeerd. Internet geraadpleegd. Na het 4e middeltje en een uur ploeteren verder, was mijn afzuigkap nog geen glanzend zonnetje. Ik al helemaal niet meer. Stug (zinloos) door blijven poetsen wilde ik ook niet. Straks beschadigt het rvs en gaat het roesten. Ja dames (en heren), rvs kan ook roesten.

Trappetje

schuursponsje

… geen schuursponsjes dus

Want waar je niet over nadenkt als je in die showroom staat met zo’n gediplomeerd verkoper, is dat je op een trappetje in een schier onmogelijke houding (met die spons en al die prachtige middeltjes) met je armen boven je macht moet poetsen. Met één voet zachtjes op het aanrecht en één voet op een keukentrappetje sta je met een scheve nek je best te doen. Als je dan als een gek je afzuigkap hebt staan in te wrijven met olie en je landt weer met je beide beentjes op de keukenvloer ziet het er ook nog eens dramatisch slecht uit. Om te janken. Om chagrijnig van te worden. Spierpijn in de kuiten. Weer extra fronsrimpels er bij gekweekt. Wie helpt mij? Wie heeft de ultieme tip?

Stramme heupen en een rollator

afzuigkap rollator

80 is het nieuwe 40

Dan de volgende frustratieaanval over de randjes waar je net niet bij kunt komen. De klep van de afzuigkap valt nl. naar voren open. Dus de rand aan de achterkant krijg je niet goed schoon. Bovenaf kan ik er niet langs (opening te klein) en om de afzuigkap zelf lukt het ook niet. Waarom kun je de hele klep er niet gewoon uitpakken? Net als de filters? Geen fabrikant die hier over na heeft gedacht. Vast allemaal mannen. In de showroom van de keukenboer moeten ze je hier eigenlijk voor waarschuwen.

Als ik straks 80 ben (het nieuwe 40) sta ik niet meer op een keukentrapje in allerlei atletische houdingen om mijn afzuigkap te doen glanzen. Nee dan sta ik met veel te hoge bloeddruk achter mijn rollator. Ik sta dan met stramme heupen te kijken door mijn inmiddels versleten en vieze leesbril. Vlekken zie ik dan niet meer. Staar heeft mijn troebele blik overgenomen. Dan zou ik zeggen dat ouder worden ook z’n voordelen heeft.

Beter één afzuigkap in de lucht dan tien op de grond …

 

12 reacties

 1. Henk Noot

  Hoi Herma
  Wat een toestanden met een apparaat dat ons toch ook heel veel plezier verschaft!
  Ik doe de filters altijd ” alleen” in de vaatwasser op het heetste programma (70grd) en ik leg een extra vaarwasblokje in de vaatwasser.
  De afzuigkap op zich daar gebruik ik al jaren een professioneel middel van Zep de Inox Cleaner. Het is niet goedkoop maar het werkt super!
  Een ander goed middel bij erg vette zaken is St Marc verfreiniger, gebruik dit puur op een natte doek. Heb hier goede ervaringen mee en het ruikt ook nog lekker!?
  Ik stuur je nog wel een foto van de spuitbus.
  Gr Henk

  • Herma Westerdiep

   die filters vind ik geen probleem maar de afzuigplaat zeg maar … Die cleaner is voor een rvs plaat? Want vies is het eigenlijk niet maar ik krijg het niet mooi glanzend. Alvast bedankt.

 2. Flien

  Hi Herma, in professionele keukens worden de filters van de afzuigkap ook in de vaatwasser schoongemaakt en wordt de afzuigkap (het buitenste, zichtbare gedeelte dus) vaak met de stoomreiniger (alleen water) schoongemaakt, kun je gewoon op de grond blijven staan (lange steel, goeie doek), is wel zo veilig. Om de kap glanzend (en hiermee onderhoudsvriendelijker) te maken wordt er gebruik gemaakt van een sprayflacon (geen drijfgas) met een Inox onderhoudsmiddel dit geeft een vettig laagje op het RVS zodat nieuw vuil minder goed hecht. Hoe zuiniger in gebruik hoe beter het resultaat. Het opbrengen van dit product is voor vlakke oppervlaktes het beste te doen met een kleine stofwisser met een lange steel en een katoenen doek. (Hoef je weer niet op het trappetje te staan) Was de doek zo min mogelijk en bewaar hen bij het middel (scheelt ook weer product). Je kunt eventueel in plaats van zo’n Inox-middel ook een neutrale (sla)olie gebruiken. Ook hiervoor geldt: hoe zuiniger, hoe beter!

  • Herma Westerdiep

   Dit zijn weer een hele hoop tips. Vanmorgen geprobeerd met schoonmaakazijn. Afgenomen en daarna uitgewreven. Eigenlijk zou ik dus nu nog het buitenste, zichtbare gedeelte in moeten wrijven met een of andere olie?

 3. Sean

  Hallo Herma,
  Ik krijg mijn afzuigkap mooi glanzend met olijfolie! Gewoon met een zachte, pluisvrije doek heel dun aanbrengen . Vooral niet te veel gebruiken, zo weinig mogelijk. Succes!

  Sean

  • Herma Westerdiep

   Ik had het geprobeerd met baby-olie en dat wordt erg vlekkerig. Werkt olijfolie dan anders? En is het niet juist dan vettig? Je wilt het vet er toch afhalen?

   • Sean

    Ik doe het al jaren zo,. Voor die tijd met een speciale spray, maar dat werd bij mij vlekkerig en het rook ook nog eens erg chemisch. En zoals gezegd, heel zuinig olie er op wrijven.
    Trouwens, mijn lievelingsklus is het ook niet!

 4. Vincent Titulaer

  Filters in de vaatwasser, en de kap zelf met keukenpapier gedrenkt in isopropylalcohol (te koop bij o.a. drogist) afnemen en daarna met RVS-olie behandelen.

  • Herma Westerdiep

   En waarom doe je er dan RVS olie op? Mijn ervaring met olie is dat het juist gaat smeren.

   • Vincent Titulaer

    Nee, juist niet. Maar een paar drupjes speciale olie op een keukenpapiertje en daar kun je alle RVS oppervlakken mee inwrijven. Zorgt er voor dat nog resterende vlekjes weg gewerkt worden en het oppervlak wordt mooi schoon. Het wordt dus niet echt vet of olie-achtig, je moet maar heel weinig gebruiken. Ik gebruik het ook voor het RVS van gasfornuis, en de frontjes van inbouw koffieautomaat, magnetron en oven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑