Aphrodisiaca kruidenAfrodisiaca – Vandaag geen recept of een relaas over de onderkant van de midlife U-curve maar nu over stofjes en middelen met een stimulerende werking. Tenminste, dat wordt beweerd. Door wie? Door Griekse Goden uit de oudheid? Ik was wel nieuwsgierig.

De godin uit het schuim der zee … Aphrodite

Afrodisiaca

lust en liefde

Aphrodite (jullie allen wel bekend) verrees uit het schuim van de golven. Kronos doodde op dat moment toevallig net even zijn vader (godenkoning Uranus). Aldus een van de vele lugubere verhalen. Uit de druppels bloed die in de zee vielen, werd Aphrodite geboren. Zij was zo mooi en lief dat ze al snel de godin van de liefde, schoonheid, vruchtbaarheid en seksualiteit werd genoemd. Ze deelde haar liefde met velen en betoverde ze vervolgens met bewondering en lust. Daarom werden er ter ere van haar feesten gehouden. Vaak met erotische rituelen. Gelukkig geen bloedige, sadistische offers.

Afrodisiaca

kruiden en specerijen

De geliefden namen op die feesten, vruchten en kruiden mee voor een opzwepende avond. Waarschijnlijk is hier het fenomeen ‘afrodisiacum’ ontstaan. De seksuele opwinding zou door het proeven, de aanraking en de reuk alleen maar toenemen en het zou de gevoeligheid van de zintuigen versterken. Tot zover deze opzwepende geschiedenis.

Afrodisiaca – Je bent wat je eet

Afrodisiaca

lekkere komkommer

Als je in de rij bij de supermarkt staat zou je (in plaats van je te ergeren) eens kunnen kijken wat er zoals aan afrodisiaca (…) op de band ligt. Natuurlijk zijn er groente- en fruitsoorten die op het mannelijk geslacht lijken. Denk aan bananen, wortels en komkommers. Lustopwekkend of prestatie bevorderend. Zeggen sommigen. Wetenschappers houden zich al jaren bezig met deze afrodisiaca maar er is nog nooit bewijs gevonden. Helaas worden tegelijkertijd aan bepaalde lichaamsdelen van vruchtbare, sterke mannelijke dieren seksueel bevorderende krachten toegekend. De tijger, de stier (testikels), de zwarte beer (blaas) en de neushoorn (hoorn) worden daarom nog steeds zinloos vermoord. Als je daar bij stilstaat word je erg verdrietig. Daar moeten we met z’n allen mee stoppen. Eet dan maar een komkommer of een banaan.

Sexy: Amandelen en oesters

Afrodisiaca oester

mooie vormen

Als je er al in geloofd kun je ook andere producten proberen.  Bijvoorbeeld: Amandelen, anijs, avocado, vijgen, chocola, knoflook, gember, honing, oesters, truffels, asperges, champagne, nootmuskaat. Zelfs aardappels werden als lustopwekkend gezien. Zij werden ten tijde van Shakespeare ‘liefdes appels’ genoemd. Aardappels. Dan zou heel Nederland toch constant in opperste staat van paraatheid verkeren? Van de vorm en van de smaak word je toch zeker niet opgewonden. Als je dit vergelijkt met een oester is fantasie helemaal overbodig. Oesters zitten blijkbaar boordevol zink. Zink stimuleert de aanmaak van progesteron (weer die hormonen) en dat zou libido verhogend kunnen werken.

Weetjes:

De beroemde vrouwenversierder Casanova at 50 oesters per dag. Stel je voor. In deze tijd schier onmogelijk.

Columbus at geen oesters maar ging heus niet alleen op reis om goud te zoeken. Hij zocht naar het libido verhogende kruidnagel.

kruidnagel sinaasappel

Columbus had ook z’n geheimen …

Hij vond tijdens zijn reizen nóg eens zestig zogenaamde afrodisiaca, waaronder de tomaat. Ooit wel eens opgewonden geworden van een tomaat? Leuk bedacht. Pas op voor tomatensoep denk ik dan maar.

Keizer Nero at alle dagen prei omdat hij dacht dat het goed was voor zijn potentie.

chocola hart

lekker

Monniken waren er van overtuigd dat je door het eten van chocolade onbedwingbare zin in seks kreeg. In kloosters mocht dan ook absoluut geen chocola worden gegeten. De monniken zouden zich eens niet meer in bedwang kunnen houden.

Markies de Sade (Franse aristocraat; van zijn naam zijn de woorden sadisme en sadomasochisme afgeleid) maakte in 1772 anijssnoepjes met Spaanse Vlieg en gaf ze aan een groep meisjes met wie hij een orgie had. Ze werden allemaal doodziek. Hij werd door hen voor het gerecht gesleept en beschuldigd van vergiftiging.

Cleopatra gebruikte parfum die gemaakt was van oa. berenvet om haar minnaars te verleiden. Dus ook in het oude Egypte werd geur gezien als aantrekkelijk. Zij ontwikkelden al heel vroeg parfum.

Spaanse Vlieg

vlieg

giftig dus

Van deze (smaragdgroene) kever wordt gezegd dat het een lustopwekkend middel is. De kevers worden gemalen wat de stof cantharidine oplevert. In werkelijkheid zorgt deze stof er voor dat de urineleider geïrriteerd wordt. Vrouwen ervaren dit als een jeukend gevoel. Door deze irritatie gaat er meer bloed naar de geslachtsdelen. Je zou hierdoor makkelijker een erectie krijgen. Zegt men. Maar het nadeel is dat deze stof moeilijk te doseren valt en dat dit  ‘gewoon’ vergiftigingsverschijnselen zijn. Bij verkeerd gebruik kan het leiden tot maag- en nierproblemen met de dood als gevolg. Daarnaast loop je kans je, wortel-komkommerachtige ‘handgereedschap’,  definitieve schade toe te brengen. Je banaan is dan definitief kapot. Ik denk dan weer … eet desnoods 50 oesters of een kilo prei.

banaan schil uitglijden

kapotte banaan …

NB: Door de kruidengeneeskunde (plantaardige grondstoffen) is de huidige wetenschappelijke geneeskunde ontstaan. Niet te verwarren met homeopathie.  Bij de ene methode wordt er gebruik gemaakt van het zelf herstellend vermogen van het lichaam (homeopathie), terwijl bij de andere methode de geneeskracht van de planten en kruiden de hoofdrol speelt. Homeopathie en kruidengeneeskunde zijn dus twee verschillende methoden om ziekten en kwalen te behandelen. Mijn advies is: Ga bij ernstige klachten altijd naar een huisarts.

Gelukkig zijn de meeste ‘zgn. stimulerende’ producten gewoon gezond en zorgen ze voor de nodige vitaminen en mineralen. Gezond eten zorg ook nog eens voor meer energie.