Vijftigenmeer

Vooralsnog heeft de wetenschap geen beter communicatiesysteem uitgevonden dan de koffiepauze

Afritsbroeken werden al gedragen in de prehistorie …

Afritsbroeken. Driehonderd jaar geleden droegen de mensen deze beige, seksloze broek (met veel zakken) blijkt. Archeologen hebben recent een aantal exemplaren opgegraven. Fake news. Wie vindt dat je zo’n broek alleen maar dragen als je slangen gaat spotten, ver weg van huis. Wie vindt dat heren hun pijpen niet mogen laten zakken?

Afritsbroeken

afritsbroek rotsen slippers

… wie kent hem niet?

Wie kent ze niet. Onder professionals wordt deze broek ook wel de technische afritsbroek genoemd of de ‘Zipp-off’ broek. Lange, driekwart en korte pijpen, binnen een paar seconden. Ritsen als een gek. Met zakken (waar je vijf kilo aardappels of citroenen in op kunt bergen) en elastiek in de boord. Sneldrogend, licht in gewicht en met de ruimte om er nog een legging en witte sokken onder te dragen (serieus …). Sommigen afritsbroeken zijn voorzien van een antimuggencoating. Maar dat zijn echt de hardcore uitvoeringen. Hoe wankel is een vriendschap als je iemand betrapt in een dergelijke broek? Voor mij was na deze confrontatie ergens in het verre Friesland, een blog geboren.
De wereld is verdeeld in twee kampen. De liefhebbers en de haters van de afritsbroek. In welk kamp ik zit zal aan het eind van dit artikel wel blijken.

Fantasieloze seks

afritsbroek stelletje zelfde kleren

fantasieloos

Fantasieloos, degelijk, seksloos. Met welke woorden zou ik dit kledingstuk nog meer kunnen omschrijven? Als ietwat stevige vrouw (met een maatje boven de 34) zie ik er al snel uit als een opgestopte worst. De ritsen staan zo stijf rond dat de pijpen recht en wijd naar beneden lopen. Mijn benen worden er met dit kledingstuk niet aantrekkelijker op. Ook niet met afgeritste (net te korte) pijpen. Met een beetje pech schuren de ritsen tegen je huid en trekt de naden de broek strak op ongewenste plekken. Al die zakken (minstens 20) maken je kilo’s zwaarder. Het is geen uitnodiging voor een woeste nacht met wie dan ook. Ik heb nooit het risico genomen.

Voorbehoedsmiddelen niet nodig

afritsbroeken benen

voorbehoedsmiddelen zijn niet nodig

Verder hoef ik niet uit te leggen dat deze broek ontworpen is door een heer. Het mannenmodel is ‘gewoon’ en fantasieloos gekopieerd. Geen veranderingen; een ander etiket in de boord en klaar was deze uniseks broek. Op een zondag na de middagborrel in elkaar geflanst. Als je dit draagt kun je net zo best je steunkousen en spataderen aan iedereen laten zien. Je stuurt met deze broek niet aan op een onstuimige ontmoeting. Het leven is voor jou blijkbaar risicoloos; net als wandelen een risicoloze hobby is.
Opgewonden raak je er zeker niet van en je kont ziet er uit als een plat geslagen rollade of Hollandse pannenkoek (zonder bruine suiker).

Backpakken kan ook sexy zijn

afritsbroek dame fleece

strak op onhandige plekken

Waarom draag je dan zo’n wanstaltige broek? Om bij het backpakken al je spullen in op te bergen? Waarom niet gewoon in je rugzak? Misschien is het wassen een voordeel. Al je afritsbroeken kun je op hetzelfde programma wassen. Gooi dan ook vooral die kleurloze polo en bodywarmer bij hetzelfde wasje . De kleuren zijn na je vakantie toch uiteindelijk allemaal hetzelfde. Saai en seksloos. Kom op  jongens; wij vijftigers willen er toch sexy uit blijven zien?
Vind je ze, ondanks alle bezwaren toch multifunctioneel? Ga dat dan maar aan je moeder vertellen. Stop hier en doe in de vredesnaam een modieuze, vrouwelijke sportbroek aan. Die zitten lekker strak daar waar ze strak moeten zitten. Ze zijn in allerlei lengtes, maten en kleuren te koop. Die opbergzakken heb je ook wel in je jas of tas. Omkleden (bij plotselinge temperatuurverschillen) kun je altijd wel ergens.

Uniseks?

man en vrouw zelfde kleren

unisex

Neh. Als je een vrouw ziet lopen in een afritsbroek word je niet op slag verliefd. Je laat zien dat je een vrouw bent die niet kon kiezen wat ze deze ochtend aan moest trekken. Lange broek, korte broek of een sexy jurkje. Doe je dan in zo’n geval dezelfde kleren aan als je lieve man? Na een relatie van meer dan twintig jaar wil je toch niet op elkaar gaan lijken? Je bent toch niet constant bezopen? Het lijkt soms wel een besmettelijke ziekte. Tijdens een vakantie in Nederland zie je ze: Beiden een afritsbroek van hetzelfde merk, een vale, kleurloze fleecetrui, dezelfde human nature-jas en vooral een kort, praktisch geknipt kapsel. Geen make-up. Op de fiets (met zwarte, stevige fietstassen vol koffie, plastic bekertjes en zelf gesmeerde boterhammen) naar de dierentuin met een volledige safari-outfit al dan niet met camouflageprint. De blouse en de kaki bodywarmer, hebben zichtbaar extra zakjes. Meestal dragen ze schoenen die een aanval van een bloeddorstig roofdier makkelijk zouden weerstaan. Waarom?

Brutta Figura

afritsbroek netjes schoenen camera

iets te veel van het goede

Hoe denken Italianen bijvoorbeeld over de afritsbroek? Het tegenovergestelde van ‘la bella figura’ is la ‘brutta figura’. En dat staat in Italië voor alles wat lelijk is. Helaas vallen daar volgens Italianen ook enkele typische Nederlandse kledingstukken onder. De eerder genoemde afritsbroek bijvoorbeeld. Hugs of sandalen met witte sokken. Italianen gruwelen ervan. Al deze modemissers zijn min of meer een vorm van smaakeuthanasie.

Gelukkig zijn we boven de vijftig en weten dat schoonheid van binnen zit en dat we ‘gewoon’ respect hebben voor ieders kledingkeuze. Met afritsbroek of zonder. Zo; het hoge woord is er uit. Waarvoor mijn nederige excuses.

sandalen en sokken

sandals and socks

 

… wees vooral jezelf; er zijn al anderen genoeg. 

6 reacties

  1. In principe ben ik het helemaal met je eens. Afritsbroeken zijn verschrikkelijk en sexloos, maar ja, ze zijn zo lekker praktisch af en toe. Bijvoorbeeld als je, zoals wij, op fietsvakantie gaat naar Rome ofzo en maar heel weinig mee kunt nemen. Dan is zo’n multifunctionele, aan de omstandigheden aanpasbare, licht gewicht broek toch wel praktisch. Voor de leuk en de sexy neem ik daarnaast toch nog wel een hempje en wikkelrokje mee. Dat dan weer wel ;-).

  2. Ik heb geen afritsbroek, omdat ik altijd rokken draag. Maar eerlijk gezegd lijkt hij me erg handig! Als je het heet krijgt kun je er een korte broek van maken. Ideaal toch?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑