De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Aardappel kruidentaartje met peterselie en bieslook

aardappelen dunschillerKruidentaartje van aardappelen, als voorbereiding voor de komende paasdagen. Altijd hetzelfde gaat immers ook vervelen. Toch eten wij regelmatig aardappelen. Dit recept is makkelijk te maken, heeft weinig ingrediënten en is kort in de voorbereidingstijd. 

 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 gram kruidige aardappels (geschild en in stukken)
  • 1 eetlepel platte peterselie
  • 1 eetlepel gehakte bieslook (of bosui)
  • 25 gram boter
  • peper en zout naar smaak
  • 125 ml crème fraiche

Bereidingswijze:

kruidentaartje aardappelen tas linnen

zelf kopen of zelf schillen

Kook de aardappels gaar in water met zout. Je hoeft de aardappels natuurlijk zelf niet te schillen. Gewoon kopen bij de supermarkt. Geschild en al. Ik had wel de kruimige soort genomen omdat ze lekker te prakken zijn. Afgieten, stampen en daarna de peterselie, bieslook, boter, zout en peper er (voorzichtig) door heen scheppen.
Toevallig had ik een keer op een vakantie in België een setje kookringen gekocht. Daar heb ik de aardappelpuree in geprakt en tot mooie ronde vormpjes op het bord gemaakt.  Volg je eigen creatieve explosies zou ik zo zeggen. Je kunt als garnering voor dit kruidentaartje natuurlijk een handjevol peterselie of een paar sprietjes bieslook voor gebruiken.

Tip

kip aardappeltaartje

aardappel kruidentaartje

Tip: De kookringen voor dit kruidentaartje  kun je ook zelf maken. Ga naar de plaatselijke bouwmarkt en koop daar grijze kunststof regenpijp. Laat ze ter plekke in het juiste formaat zagen.  Als je aluminium kookvormpjes hebt zou je de bodem er uit kunnen halen of gewoon een muffinvorm gebruiken.

Kruidentaartje met of zonder wijn

kruidentaartje kookpot lachen

maak er een mooi plaatje van

Neem een licht zure witte wijn bij dit tussengerecht (of aanvulling op het hoofdgerecht). Mocht de maaltijd wat complexer zijn of heftiger van samenstelling ben je natuurlijk altijd vrij om een rode wijn te schenken. Uiteindelijk gaat het om de samenstelling van de smaken in de mond.  De smaken moeten elkaar aanvullen en niet botsen. Ook niet overheersen.  Toch blijft het een persoonlijke keuze. Smaken verschillen …

6 reacties

  1. teunie

    Moet wel lachen om geschilde aardappelen kopen. Het zou niet in mijn hoofd opkomen. Zo zie je maar weer. Iedereen is anders. Overigens vind ik de tip van die pvc-buis niet handig. Dat pvc is echt niet geschikt om te gebruiken bij het bereiden van voedsel!

    • Herma Westerdiep

      Ach als je een speciaal gerecht maakt koop ik geschilde aardappelen. Voor mezelf zou ik een zakje kant en klaar kopen hoor. Weet je ook waarom pvc buis niet geschikt is? Ik had het als tip al een aantal keren voorbij zien komen nl. Zelf heb ik voor een paar euro een setje kookringen aangeschaft.

  2. Flien

    Hi Herma,

    Weer zo’n fijn receptje. Ik houd ook van aardappels!
    Aardappel is inderdaad een prima gezonde, goedkope, veelzijdige, smakelijke, vitamine- en vezelrijke en caloriearme basis om mee te kokkerellen. Aardappel is vergevingsgezind, neemt makkelijk andere smaken aan, en laat zich op veel manieren bereiden. Ik denk dat dit aardappelgerechtje als hoofdgerecht heerlijk is bij lamskoteletjes of vis (schenk dan wit of rosé). Waarschijnlijk ook erg lekker met stoofvlees (met een lekkere rode).
    Dit is een receptje waarmee je zelf naar hartenlust kunt variëren. Meer, minder en/of andere kruiden. Desnoods even onder de gril al of niet met een beetje kaas.
    Lekker om mee te experimenteren rond de Paasdagen.
    Eet smakelijk!

    • Flien

      Heb je ook een fotootje van het eindproduct?

    • Herma Westerdiep

      Ja ik vind aardappels super lekker. Gestampt, gefrituurd, gekookt … en ga zo maar door. Dit receptje is super makkelijk en super lekker. De kruiden kun je zelf naar hartenlust aanpassen. Jouw tip van de gril met kaas is ook lekker natuurlijk. Ik heb wel een foto van het eindresultaat maar dan met een kipprutje erbij. Ziet er niet super gelikt uit maar ik weet wel dat het heel erg lekker was.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑